Iran och Turkiet stänger gräns mot kurdiska regioner i Irak

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Iran har stängt sin luftgräns mot kurdiska regioner i Irak eftersom man anser att den kurdiska omröstningen om självständighet är olaglig.

Nu uppger Turkiets president Erdogan att även Turkiet stänger gränserna – och hotar med att förbjuda oljeleveranser.

– Vi får se var och genom vilka kanaler de kommer att sälja sin olja. Vi har ventilen. När vi stänger av den är det slut, sa Erdogan.

Foto: Mattias Mächs/TT, Bilal Hussein/AP/TT

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

I dag vallfärdar kurder i Irak till valurnorna för att rösta om ett ökat självständighetsmandat för den kurdiska presidenten Massoud Barzani.

Trots att många länder runt om i världen försökt att stoppa omröstningen, som av Irak bedömts som olaglig.

Grannländerna har protesterat högt, och meddelat att man kommer att vidta åtgärder mot det som upplevs vara en provokation och konfliktrisk, då miljontals kurder i grannländerna kan hoppas på en dominoeffekt.

Irans utrikesdepartement uppgav strax före lunch att man har stängt sin gräns mot de kurdiska regionerna i Irak.

Hotade oljeleveranser

– På begäran av den irakiska regeringen har vi stängt våra land- och luftgränser, sa UD-talesmannen Bahram Ghasemi vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ghasemi sa också att omröstningen är ”illegal och illegitim”.

Tre timmar senare uppgav Irans UD att det endast var luftrummet som stängts:

"Landsgränsen mellan Iran och den kurdiska regionen i Irak är öppen”, stod det i ett uttalande.

Vid 12.30 sa också grannlandet Turkiets president Erdogan att man stänger landsgränser mot kurdiska regioner. Han hotade även i ett tal att stänga ner kurdiska oljeleveranser via Turkiet.

– Vi får se var och genom vilka kanaler de kommer att sälja sin olja. Vi har ventilen. När vi stänger av den är det slut, sa Erdogan enligt Reuters.

Tidigare under dagen hade gränskontroller skärpts av turkiska myndigheter. Turkiskt luftrum vid gränserna ska ha stängts redan igår, enligt The Independent.

Kan ta sig över gränsen

Sedan tidigare har ett 100-tal turkiska militärfordon ställts upp vid den irakiska gränsen i en plötslig, icke-annonserad, militärövning som ska pågå till imorgon. Den turkiske presidenten indikerade att militären kan ta sig över landsgränsen vid behov:

– Vår militär befinner sig inte vid gränsen för ingenting. Vi skulle kunna komma in plötsligt en natt, sa Erdogan.

Turkiska UD har också uppdaterat sina reserekommendationer inför valet, och avrått turkar från att besöka Dohuk, Erbil och Sulemaniya. Turkiska staten kallar, precis som Iran, omröstningen för kurdisk självständighet för olaglig.

I Syrien har regeringens utrikesminister Walid al-Moualem under dagen sagt till statlig nyhetsmedia att man inte erkänner den kurdiska omröstningen. Inga vidare åtgärder ska däremot ha vidtagits.

Publicerad:

LÄS VIDARE