Efter sexismen på Operakällaren – nytt restaurangupprop

Publicerad 2020-12-05

Alexandra Zazzi, Jessica Frej och Jennie Wallden har skrivit under uppropet. Stefano Catenacci har lämnat Operakällaren.

För tre år sedan gick restauranganställda ut och vittnade i metoo-uppropet #Vikokaröver.

Nu har flera framgångsrika kvinnor i branschen skapat ett nytt upprop efter avslöjandet om sexuella trakasserier på Operakällaren, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Skiten måste försvinna. Det är vår plikt att städa upp inför kommande generationer, säger krögaren Anna Broms.

I början av november avslöjade Dagens ETC vittnesmål om sexuella trakasserier på anrika restaurangen Operakällaren i Stockholm. Stjärnkrögaren Stefano Catenacci pekades ut, men förnekade anklagelserna. Ett par dagar senare lämnade han finkrogen och sin roll som hovtraktör.

Det blev startskottet på det nya uppropet #Härtardetslut med 65 kvinnor inom restaurangbranschen. Ett initiativ av Sofia B Olsson, kökschef och operativ ledare på restaurang Vrå i Göteborg.

I Svenska Dagbladet berättar flera kvinnor om sexism i branschen, både före och efter Metoo-vågen. Nu vill de agera och se en förändring.

– Inom restaurang är vi vana vid att borsta av oss och gå vidare. Och så blev det 2017. Eftersom branschen är känd för sin jargong så seglade det förbi. Nu måste vi sätta stopp, en gång för alla, säger Anna Broms som driver krogen Broms i Stockholm, till tidningen.

Torrförrådet utsatt plats

Många av kvinnorna berättar om sina första upplevelser av sexism under praktikperioder. Just torrförrådet beskrivs som en otrygg plats.

Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska i Stockholm, minns särskilt när hon som 17-årig praktikant skulle hälsa på sina nya kollegor.

– Arbetsledaren, en sous-chef som var runt 35 år, började med att säga: ”Vilken tur att du inte är så snygg för då hade du allt fått åka. Och så hade du kanske fått jobb, beroende på hur väl du assisterat mig i torrförrådet, höhö”. Han pekade på sitt skrev: ”Nu får du visa att du är bra nog, annars behöver du inte komma tillbaka imorgon.” Sedan skrattade alla, säger hon till SvD.

För stjärnkocken Alexandra Zazzi var deltagandet i det nya uppropet självklart. Hon har själv inte blivit utsatt under sin yrkesutövning, men däremot bevittnat sexism och hur ”kaffeflickor” hämtats från hennes arbetsplats.

– Det var mycket som var accepterat då som bidrog till den maktfullkomliga attityden och sättet som är så förlegat, men som hängt kvar alldeles för länge i restaurangbranschen, säger Alexandra Zazzi.

För stjärnkocken Alexandra Zazzi var det självklart att delta i nya uppropet.

”Vill driva fram en modern och hållbar bransch”

Flera av de som Svenska Dagbladet varit i kontakt har valt att berätta anonymt. En kvinna berättar om ett samtal om metoo där kollegor beskrev det som ett mediedrev och ”oskyldiga som brändes på bål”.

”Helt plötsligt hör jag en man säga: ’För om fittan inte vill bli tagen på, måste fittan säga ifrån.’ Jag reagerade genom att halvställa mig upp och ryta ifrån. Det blev tyst”, säger kvinnan.

En annan kvinna berättar om att hon varit på sin första personalfest och där kollegor kommenterade hennes klädsel.

”De hade bara sett mig i kockrock tidigare. Vi hade ett öppet kök på jobbet. ’Om du kom i den där urringade klänningen och jobbade skulle vi kunna höja snittnotorna’, sa den ena mannen och klappade på sitt knä där han ville att jag skulle sätta mig.”, säger hon.

Nu har gruppen upprättat ett dokument med nio punkter om hur branschen ska förändras.

– Vi är här för att driva fram en modern och hållbar bransch. Vi har inte kommit dit vi är idag tack vare det vi varit med om, utan trots att vi har blivit utsatta för helt sjuka saker, säger Sofia B Olsson.

Kökschefen Stefano Catenacci på Operakällaren, som han nu lämnat.

Skrällar och drag på Stryktipset – ta rygg på expertens system
här