Popstjärnan utmanar presidenten efter 35 år på makten

Uppdaterad 2021-01-12 | Publicerad 2021-01-11

Ugandas president Museveni kom till makten 1986 efter ett väpnat uppror som han delvis ledde från Göteborg.

Sedan dess har 76-åringen klamrat sig fast vid makten.

Tills nu – när popartisten Bobi Wine utmanar honom.

 Bobi Wine har fängslats flera gånger och fått utstå flera mordförsök.

Den 14 januari går Uganda till val. Mycket talar för att sittande presidenten Yoweri Museveni får en sjätte mandatperiod vid makten, som han tog under ett väpnat uppror för nästan exakt 35 år sedan.

Delar av upproret ledde Museveni från en förort i Göteborg, där han i en liten lägenhet bidade sin tid i väntan på slutet av Idi Amins brutala styre i slutet av 70-talet.

Den från början hyllade presidenten har över tid kommit att kritiseras för sitt långdragna autokratiska styre.

När landet nu går till val är det främst en kandidat från oppositionen som väcker folkets hopp om förändring: popsjärnan Bobi Wine.

Politisk reggae bakom succén

Den 40 år yngre popstjärnan, som egentligen heter Robert Kyagulanyi Ssentamu, blev känd på tidigt 2000-tal med sin politiska och samhällskommenterade reggaemusik.

För tre år sedan blev Bobi Wine invald i parlamentet efter en jordskredsseger över kandidaten från Musevenis parti, NRM (National Resistance Movement). Sedan dess har han fortsatt utmana den styrande makten, ofta iklädd en röd basker som kommit att representera den nya generationens politiska motståndskraft.

Att Bobi Wine just nu är den mest populära oppositionskandidaten borde egentligen inte förvåna någon. På världens yngsta kontinent, sett till demografin, har många länder styrts av samma ledare sedan årtionden tillbaka. Äldre generationer minns känslan av befrielse och samhörighet som Museveni kom med på 80-talet.

Andra länder på kontinenten styrs av samma envåldshärskare som befriade dem från de västerländska kolonialmakterna. Nostalgin kring frihetskampen har bidragit till att män som Museveni behållit makten, ofta genom att ändra konstitutionen för att tillåta längre och längre mandatperioder.

Varje gång Bobi Wine grips utbryter kraftiga protester till stöd för popsångaren.

Hoppas vara vid liv på torsdag

Men tre fjärdedelar av Ugandas befolkning har aldrig upplevt någon annan president än Museveni. Med hjälp av lagändringar har han hela tiden hindrat oppositionen från att ta över styret. Men i en era då tv-kändisar blir presidenter i USA och influensers räknas bland makthavare har det blivit allt svårare för 76-åriga Museveni att klamra sig fast vid makten.

Ända sedan Bobi Wine tillkännagav sin kandidatur har han och hans kampanjmedarbetare fängslats flera gånger av olika anledningar. Han har också utsatts för flera mordförsök. Men försöken att stoppa Bobi Wine har bara ökat folkets sympati för popstjärnan. Tusentals har gett sig ut på gatorna och demonstrerat varje gång han gripits.

För några dagar sedan anmälde Bobi Wine Musevenis styre till den internationella domstolen i Haag. När The Guardian intervjuade honom om detta drog polisen ut honom ur sin bil och tårgasade honom.

– Ni ser vad de gör mot mig, en presidentkandidat. Tänk då vad de gör mot resten av befolkningen som inte har en röst att nå ut med, sa Bobi Wine när intervjun återupptogs.

Musevenis regim ska bland annat ha hindrat Bobi Wine från att använda stora vägar när han reser under kampanjandet. Museveni har varnat oppositionspolitiker från att ”förvirra ungdomar”.

– Mitt viktigaste uppdrag är att fortfarande vara vid liv när valet avgörs om några dagar, sa han till tidningen.

Yoweri Museveni har suttit vid makten i 35 år.