Liberalerna kan släppa fram Löfven

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2021-07-05

Liberalerna kan komma att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Partiet siktar i stället på att få till en borgerlig regering i valet 2022.

– Detta är en är missad chans till maktskifte, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Liberalerna har fortfarande inte bestämt om de ska lägga ner sina röster eller rösta emot Stefan Löfven, rapporterar Ekot.

Partiet borde släppa fram en S-ledd regering när det inte finns något annat alternativ, enligt källor till radion.

”Missad chans” – siktar på valet 2022

Källorna menar att det är praxis inom Liberalerna att lägga ner sina röster när det inte finns andra synbara alternativ. Till exempel gjorde man det vid statsministeromröstningen 2014.

”Detta är en är missad chans till maktskifte – för Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som sätter skolan först och har rätt lösningar för integrationen”, skriver Nyamko Sabuni i ett mejl till Aftonbladet.

”Vi kommer att använda tiden till nästa val för att fortsätta utveckla lösningar på samhällsproblemen och ett maktskifte 2022".

”En missad chans till maktskifte”, tycker Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Stefan Löfven som statsminister – igen

Efter att för två veckor sedan ha fällts och avgått som statsminister föreslog talmannen på måndagen Stefan Löfven (S) som ny statsminister.

Först gick uppdraget till Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson (M), som inte lyckades hitta tillräckligt med stöd – trots att Liberalerna vänt januariavtalet ryggen och i stället vänt sig mot en borgerlig regering.

– Jag vill också påminna om att den majoritet som röstade bort regeringen för ett tag sen inte har kunnat hitta ett alternativ till en regering, därför är vi här igen, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Sabuni kritiseras internt

Inom Liberalerna höjdes i våras kritiska röster efter att partiet öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

När partiet nyligen nobbade januariavtalet likaså.

Nu kan man alltså ändå komma att släppa fram en ny rödgrön regering.

– I det här fallet verkar Stefan Löfven ännu inte ha ett budgetunderlag, och då är frågan är hur klokt det är att släppa fram en regering utan budgetunderlag. Men det får vi diskutera och återkomma till, säger partiledaren Nyamko Sabuni till Ekot.

Talmannen Andreas Norlén föreslog Stefan Löfven som ny statsminiser under måndagen.