Göteborg slutar beställa från Kronfågel

”Helt oacceptabelt, oetiskt och ett brott mot lagen”

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-26

Efter 200 sekunders avslöjanden om missförhållanden på Kronfågels slakteri i Valla slutar Göteborgs stad omedelbart att köpa kyckling från Kronfågel.

– Göteborgarna ska veta att maten man får har hög kvalitet och att djur inte lidit, säger Gustaf Göthberg (M), ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden.

200 sekunder har granskat missförhållanden på Kronfågels slakteri i Valla.

Slakteriet har under en lång tid haft problem med hur kycklingarna avlivas. Det kallas för ”ostuckna kycklingar” och innebär i praktiken att fåglarna skållas levande.

Nu stoppar Göteborgs stad alla inköp av produkter från Kronfågel.

– Göteborgs stad har inget avtal direkt med Kronfågel, men Kronfågels produkter går att beställa bland annat till skolor och äldreboenden. Vi ser nu till att den möjligheten begränsas med omedelbar verkan. Det innebär att det i praktiken inte kommer att beställas produkter från Kronfågel från och med nu, säger Gustaf Göthberg.

– Djur i Sverige ska ha det bra. Det är en självklarhet, och därför agerar vi nu blixtsnabbt på dessa fruktansvärda uppgifter. Detta beslut gäller till det att vi kan säkerställa att vad som skett inte kan ske igen, säger Göthberg.

Axel Darvik, (L), ordförande för grundskolenämnden kallar sättet hur Kronfågel behandlar kycklingarna för ”vedervärdigt”.

– Vi brukar vara stolta i Sverige att vi har en bra djurskyddslagstiftning. Kycklingarna ska ha ett bra liv hela vägen tills de serveras i våra skolor. Den här typen av hantering är helt oacceptabel, det är oetiskt och det är ett brott mot både lagen och de särskilda hållbarhetskriterier som vi har, säger Axel Darvik.

Se programmet och när Robert Aschberg ställer bolagets vd Mats Hedlund till svars i videospelaren ovan.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Följ ämnen i artikeln