Tung brexit-profil slutar

TT-Reuters

Publicerad 2020-11-13

Brexitprofilen Dominic Cummings lämnar Downing Street på fredagen.

Dominic Cummings, en av hjärnorna bakom Storbritanniens brexit-politik, bekräftar att han är på väg att lämna premiärminister Boris Johnsons inre krets.

– Min inställning har inte förändrats sedan mitt blogginlägg i januari, säger han enligt BBC:s reporter Laura Kuenssberg.

Cummings sågs lämna 10 Downing Street med en papplåda i famnen på fredagen. Han ska dock fortsätta arbeta hemifrån till mitten av december, uppger premiärminister Johnsons talesperson.

Som nära rådgivare till Boris Johnson har Cummings, tillsammans med sin allierade Lee Cain, varit drivande i Storbritanniens hårda brexit-politik – linjen att bryta de gamla banden med EU till nästan varje pris.

Cain meddelade häromdagen att han kommer att sluta vid årsskiftet. Förutom frågetecken kring brexit, när nu övergångsperioden efter EU-utträdet är på väg mot sitt slut, har Cain kritiserats för den brittiska regeringens hantering av coronapandemin.

Avhoppen ökar osäkerheten inför årsskiftet. Det är då Storbritannien i praktiken lämnar EU, efter det att samma regler som tidigare gällt under en övergångsperiod sedan i januari i år.