Nu startar de seglingen till andra sidan jorden

Uppdaterad 2016-09-08 | Publicerad 2016-08-05

Elin och Adam följer sin dröm – ska segla i över ett år

Många drömmer om att segla över hela världen – nu gör Elin Bergman, 39, och Adam Bernunger, 38 verklighet av sin dröm.

I dag lämnar de bryggan i Sverige för att tillbringa ett år och två månader på världshaven.

– Många tycker att vi är helt knäppa, men det är linje med våra personligheter, säger Elin.

I julas fick Elin Bergman och Adam Bernunger en idé – att segla tvärs över hela planeten.

– Vi bestämde för att köra – och sedan började vi läsa på. Nu har vi dragit i gång det här, nu kan vi inte stoppa! Jag tror att många fler skulle våga leva ut sin dröm om de inte kollade upp allt först, säger Adam.

– Det kommer att bli massor av utmaningar och knäppa grejer som kommer att hända. Vi kommer säkert att ha glömt en massa tillstånd och papper som vi borde haft – men då får vi lösa det, säger Elin.

Planen är att se så mycket som möjligt av jorden från båten.

– Vi tänker segla från Sverige och genom Europa ner till Kanarieöarna. På vägen ska vi hälsa på några olika WWF-projekt – på Kanarieöarna finns det bland annat ett valprojekt, säger Elin.

Sedan följer en stor utmaning – att korsa Atlanten för att komma till Västindien.

– Det tar ungefär tre veckor över Atlanten. Då blir det öppet hav-segling, det ska bli jättespännande, säger Elin som aldrig gjort något liknande tidigare.

Resan fortsätter genom Panamakanalen och till Galapagosöarna. Efter det vill de besöka Franska Polynesien, Papa Nya Guinea, Australiens östkust och Nya Zeeland. Och efter det vänder de hemåt igen.

– Vi får se hur långt vi kommer och hur det går!

Bloggar från båten

När du läser detta har paret just startat sin resa från Barnängsbryggan på Södermalm. Det har varit mycket att fixa och lära sig.

– Man måste vara snickare, motorexpert – man måste kunna allt, för man kan ju inte ringa nån när man är ute på havet. Från början var det som ett svart hål – man öppnade någonting och visste inte vad det var där nere, säger Adam.

Båten är från 1983 och i väldigt fint skick. De köpte den i Holland och seglade hem den till Sverige under våren. Sedan dess har de bland annat installerat en watermaker som gör saltvatten till sötvatten, ett vindkraftverk och två solpaneler.

Sin egen lägenhet har de hyrt ut under tiden. Och de har tagit sprutor och fixat medicin ifall något skulle hända ute på havet.

– Vi har jobbat dygnet runt i stort sett, säger Elin.

Både Elin och Adam är sociala och gillar att nätverka. Elin bloggar och är väldigt aktiv i sociala medier.

– Det ska bli otroligt skönt att inte göra det ett tag, utan bara checka ut och vila hjärnan.

Men en del uppkoppling blir det ändå. Den nyfikna kommer att kunna följa parets resa på en videoblogg.

– Vi tänker berätta om utmaningarna från havet. Hur det funkar med plaster i haven och hur det står till med planeten när det gäller just havet och miljöförstöring.

Glad att ha hittat någon lika knäpp

Elin är båtvan från födseln och seglade mycket med sina föräldrar när hon var liten. När hon var 25 år återupptog hon intresset och började segla med kompisar.

– Vi gjorde ganska stora äventyr direkt, vi korsade bland annat Medelhavet och seglade runt Svalbard. Det gav mersmak, och jag kände att jag vill verkligen se planeten. Jag blir väldigt lugn och nöjd när jag bara har hav runt mig och inte ser land. Det är ett ultimat äventyr. Och så är jag så tacksam att jag har hittat nån som är lika knäpp som jag och vill göra samma sak, säger Elin.

Elin är bra på att gå ner i varv, medan Adam är mer rastlös av sig.

– Utmaningen kommer att vara att hålla Adam sysselsatt, säger Elin och ler. 

– På en sådan här båt är det alltid nåt som händer, eller nåt som går sönder som måste fixas med. Men jag har med mig lite tv-spel också som jag kan roa mig med… säger Adam.

STÖD WWF:S ARBETE FÖR EN BÄTTRE MILJÖ HÄR

Rädda för containrar

Är det något som skrämmer er?

– Ja, containrar. Det är ett rejält hot när man är ute på världshaven. Det blåser av en enorm mängd containrar från fartyg varje år, och de ligger och flyter en stund innan de sjunker till botten. Kör man på en sådan så kan det gå riktigt illa, säger Adam.

– Jag tycker att det otäckt om det åskar och blixtrar när man är ute på havet, det ska man försöka undvika. Vi har köpt åskledare, så det känns lite tryggare, säger Elin.

Ska ni sova i skift nu?

– Ja, det har vi redan provat på! När vi seglade från Holland var det hagel och kallt, då är det lite lättare. Men tröttheten, när man sitter där och det är alldeles lugnt och tyst... Så att hålla sig vaken är utmaningen, speciellt om det är varmt och mysigt, säger Adam.

– Vi hoppas också på att kollegor och vänner och bekanta ska segla med oss vissa sträckor. Jag gillar mötet med människor. Och att segla över Atlanten i tre veckor är roligare om man är flera.

Vad önskar ni att resan ska ge er som personer?

– Det är en otrolig personlig utmaning att klara en sådan här grej. Om det börjar storma eller om någonting går sönder så vill man kunna vara trygg och veta hur man ska hantera situationen. Jag vill vara superseglare och båtexpert när jag kommer hem, säger Elin och fortsätter:

– Förhoppningsvis så växer vi ihop som team också. Vi har inte varit tillsammans så länge, vi träffades för två år sedan. Och nu ger vi oss ut på det här!

Följ oss på Facebook!

Följ ämnen i artikeln