Gina och Malin ska skaffa barn – visar vägen på Youtube

Publicerad:
Uppdaterad:

ÅNGE. Paret Gina Eriksson och Malin Nordin längtar efter att få barn och vill gärna dela med sig av vägen dit.

Vloggarnas första insemination, graviditet och förhoppningsvis förlossning kommer varje vecka att följas av cirka 35 000 tittare på Youtube.

– Det är häftigt att dokumentera allt och jag tror att vi som samkönat par har något att tillföra, säger Malin Nordin.

Paret bubblar av förväntan och står bokstavligen precis i startgroparna för att bilda familj. Nyligen blev de godkända i en fertilitetsutredning. Malins ägg är så perfekta som de kan bli och de har en anonym donator.

Nu väntar de med spänning på sin första insemination så snart Malin har ägglossning. Då är det bråttom till universitetssjukhuset i Umeå.

– Visar testet grön gubbe så sticker vi direkt, då blir det plattan i mattan eftersom inseminationen måste göras på förmiddagen nästa dag, säger Gina.

De träffades för två år sedan via en Facebook-grupp där Malin hade lagt ut en bild på sin själv och en kontaktannons.

– Jag ville bli kär men trodde att hoppet var ute för jag var ju så gammal, hela 21 år, säger hon och ler.

Tittade på varandra tills de somnade

Gina fick syn på henne i flödet och blev intresserad. Dels kom hon från Norrlandskusten, dels var hon väldigt söt tyckte Gina.

Hon är bisexuell och att Malin var lesbisk såg hon som positivt.

– Det är rätt glest med tjejer som gillar tjejer på en mindre ort så det var ett stort plus, säger Gina.

På Youtube kan alla nyfikna följa parets resa. ”Vi kommer att få ett barn. Om det här misslyckas så kan vi betala fler försök själva, adoptera eller bli fosterföräldrar”, säger Gina.
Foto: Pernilla Wahlman
På Youtube kan alla nyfikna följa parets resa. ”Vi kommer att få ett barn. Om det här misslyckas så kan vi betala fler försök själva, adoptera eller bli fosterföräldrar”, säger Gina.

Malin fick många svar men Gina fångade hennes intresse lite extra och de började lära känna varandra.

De brukade skajpa på paddan och låg ofta och pratade och tittade på varandra tills de somnade. 

De blev snart ett par och efter fem månader flyttade de ihop i en gemensam lägenhet i Ånge. Malin som då bodde i Härnösand studerade på distans och hade lättare för att flytta.

”Det vackraste som finns”

Ganska snart började de vädra sina tankar kring barn. För Malin var det en självklar del av livet och avgörande för förhållandet. Hon hade längtat efter att bli mamma och till och med funderat på att skaffa barn själv innan hon träffade Gina.

– Jag tycker det vackraste som finns är att vara gravid och kan inte tänka mig att leva ett liv utan barn.

När de hade bestämt sig lade Gina ut en fråga på ett forum för regnbågsföräldrar.

Jag och min flickvän vill ha barn, hur gör vi?

– Vi fick massor med bra tips och det första var att kontakta kvinnokliniken som kunde hjälpa oss vidare.

Fick sex försök på sig

Eftersom de insåg att det kunde ta tid ställde de sig sedan i kö för IVF och fick gå igenom en utredning som skulle bedöma deras lämplighet som föräldrar.

I den ingick en fysisk del med olika tester och en del om värderingar och uppfostran.

De blev godkända och har rätt till sex försök. Det innebär i första hand inseminationer och något försök kan även bytas ut mot så kallad provrörsbefruktning, där ägget plockas ut och själva befruktningen sker i ett provrör. Båda var överens om att Malin skulle bära barnet. 

Både Gina och Malin är mycket aktiva på sociala medier. De älskar Youtube och har redan en egen kanal.

– Vi har följt flera samkönade par i USA som försöker skaffa barn men vi har inte hittat några i Sverige. Därför tycker vi att vi har en funktion att fylla för andra som kanske undrar hur det fungerar, säger Gina.

Så när de bestämde sig för att försöka skaffa barn var inte steget så långt till att dela den upplevelsen med andra.

De sökte och blev antagna till Youtube-kanalen ”Gravid vecka för vecka” där blivande föräldrar, ibland kändisar, delar med sig av sin graviditet.

Vill göra folk mindre rädda

De hoppas att deras öppenhet kan bidra till att minska rädslan kring att våga berätta att man är gravid innan vecka 12, då risken för missfall minskar.

Deras tanke är att visa så mycket som möjligt, även motgångar och hinder. Som om deras försök till insemination misslyckas.

– För vissa tar det tid och vi vill gärna visa även vad som händer mellan det att man får en insemination tills man får beskedet. Lyckliga stunder och när det är skitjobbigt, säger Malin.

Det finns inga garantier för att Gina och Malin ska lyckas. Med IVF är chansen att bli gravid bara 25 procent varje gång. Men båda är övertygade om att de kommer att bli föräldrar så småningom.

Oavsett om det blir med en väntande bebis eller inte så ska paret gifta sig till sommaren.

Publicerad: