Försvaret hyllade trumpetaren Tage, 81

Dragonmusikkåren besökte ”trogna vänner och fans”

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är över 50 år sedan Tage Gustafsson, 81, spelade trumpet i Svea livgardes musikkår. I fredags dök de upp och spelade en hyllningskonsert nedanför den tidigare medlemmens balkong, rapporterar Mitt i.

– Han satt och smågrät, säger sonen Rolf Gustafsson till Aftonbladet.

Den livslånga karriären som trumpetare började 1954 när Tage Gustafsson, då bara 15 år, började spela i Svea livgardes musikkår. Enligt den nära vännen Carlo Nilsson häpnade juryn som antog honom över att en ”så ung musiker visade upp ett sådant kommando över sitt instrument”.

I fredags fick han besök av sin gamla arbetsgivare, något som tidningen Mitt i var först att rapportera om. Livgardets dragonmusikkår gjorde hembesök hos sina trognaste vänner och fans, och Tage Gustafsson i Rotebro, norr om Stockholm, var givetvis en av dem.

– Han håller fortfarande kontakt med dem. Pappa har varit på deras konserter tidigare men han är sjuk i cancer och har blivit sämre och sämre. Nu när de skulle uppvakta sina gamla vänner så tänkte de på honom, säger Tages son Rolf Gustafsson.

Alla tog del av spelningen från balkongen.
Foto: Privat
Alla tog del av spelningen från balkongen.

Lyssnade från balkongen

Familjen fick ett datum och ett klockslag för när musikkåren skulle vara på plats. Tage fick hjälp att ta på sig fintröjan och hans fru tog fram sin röda klänning. Tillsammans tog de del av spelningen från balkongen.

– Det var jättefint. De höll på i över 20 minuter och pratade mellan låtarna. Det var inte så att de kom hit och sen bara for vidare. Det var verkligen värdigt, säger Rolf Gustafsson.

Foto: Privat
Paret klädde upp sig.

Vad tyckte Tage?

– Han blev jätteglad och rörd, det syntes på honom. Det var många minnen som väcktes och han berättade att han hade en likadan uniform för 60 år sedan, säger Rolf.

Foto: Privat
Livgardets dragonmusikkår gjorde flera hembesök.

Spelade trumpet hela sitt yrkesliv

När Tage var ung gick han från Svea livgardes musikkår till att vara militärmusiker i Sollefteå. Därefter blev han trumpetare i Gefle Symfoniorkester fram till pensionen.

I dag är Tage svårt sjuk i cancer och har kanske inte lång tid kvar i livet. Den fina uppvaktningen från Försvarsmaktens musikanter kom därför lägligt, och familjen är tacksam för framträdandet.


PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

Publicerad:

LÄS VIDARE