Lars mötte ett dussin älgar – samtidigt

Publicerad 2018-01-04

När Lars Halläng från Umeå var på väg hem blev han förbluffad. Trots att han jagat sedan 70-talet har han aldrig stött på tolv älgar – samtidigt. Västerbottens-Kuriren var först att skriva om händelsen.

– En spåra och de andra följde efter, säger Lars till Aftonbladet.

Umeåbon Lars Halläng. 65, har jagat sedan 70-talet, men trots det blev han förbluffad över det han såg under onsdagseftermiddagen.

Det var när han körde på E12 förbi Vännäsby som han såg flera älgar vandra på rad intill vägen.

– Det är ju en fantastisk upplevelse att få se, säger Lars och fortsätter:

– Jag tror inte folk förstår hur älgarna vandrar.

Klockan var ungefär två på eftermiddagen när Lars såg de sammanlagt tolv älgarna pulsa genom den höga snön på en äng. Det fick Lars att stanna i över en timme för att se på de ståtliga djuren.

– Det som var så fantastiskt var att de stannande av och vilade en halvtimme. En del la sig och vilade. Sen var det dags att gå vidare.

”Vi måste vara försiktiga”

Men det som också slog Lars var hur försiktig man som bilförare bör vara. Den väg han själv körde på när han såg älgarna är till exempel en stor Europaväg.

– Där finns inte heller nät, utan det är upp till bilisten att vara vaksam.

Därför vill han nu uppmana bilister att vara särskilt försiktiga.

– Det är inte länge sen någon här körde på en älg vid mitt fritidshus och bilen blev totalkvaddad. Det är bara tur att hon som körde klarade sig, säger Lars.

Lars Halläng har jagat sedan 70-talat men har aldrig sett något liknande förut.

– Jag vill verkligen betona att vi ska vara försiktiga den här tiden. Vi har så mycket snö här nu, så älgarna hoppar ju in på vägarna, varnar han.

Lars som jagat i flera decennium skjuter bland annat älg, men det var inte aktuellt i det här fallet eftersom det inte är säsong för älgjakt. Han påpekar också varför älgvakten är viktig.

– Det låter ju tokigt. Man måste hålla en nivå för vad skogarna klarar av.

Följ Goda nyheter på Facebook