”Kärleken har bara växt med alla barn”

Av: Emilie Aune

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON ELIASSON

Årets mest romantiska dag är här – och hos Helena och Per-Erik Juuso i Luleå firas den för fullt. 

Med elva klappande hjärtan i huset finns det kärlek så det räcker till. 

– Den här dagen visar vi hur mycket vi tycker om varandra lite extra, säger de. 

Den 14 februari har en given plats i kalendern hemma hos familjen Juuso i Luleå. Ända sedan äkta makarna Helena, 45, och Per-Erik, 50, Juuso träffades för arton år sedan har de firat sin kärlek på Alla hjärtans dag. Från början för varandra, men med åren har familjen växt och också ömhetsbevisen. En stor hjärtformad skål fylld med geléhjärtan är ett självklart inslag på köksön idag. 

– De första tio åren gav jag och Per-Erik varandra alltid blommor. Det har hållit i sig, men nu är det mer som kärlek i hela familjen. Jag brukar ställa fram hjärtskålen och så har jag eller Per-Erik köpt blommor och ett kort där vi skriver ”puss och kram på Alla hjärtans dag från mamma och pappa som älskar er”, säger Helena leende. 

En inte så liten sådan. Närmare bestämt elva barn…

Linnéa, 25, Christoffer, 23, Fredrik, 16, Fanny, 13, Filip, 11, Frida, 10, Freja, 7, Felicia, 5, Freddy, 4, och tvillingarna Filippa och Fridolf, 3. Plus de tre hundarna Hilda, Hanna och Hedda. 

1 av 2 | Foto: SIMON ELIASSON
”Jag var utklädd till Cher och stod på en scen och sjöng, då Per-Erik klev ombord på båten”, berättar Helena.

– De två äldsta barnen är utflyttade, men resten bor hemma. De flesta förstår inte hur vi kan ha så många barn, men det går bra, säger Per-Erik.

– Räcker det inte nu?, har jag fått höra de senaste gångerna jag varit gravid. Men jag har alltid velat ha en stor familj och nu lever jag den drömmen med många barn och en man som jag älskar, säger Helena. 

Klädde ut sig till Cher – då sa det klick

Det var på våren 2000 som deras vägar korsades första gången, på ett genrep inför en företagsfest på en båt. Det var kärlek vid första ögonkastet. 

– Jag var utklädd till Cher och stod på en scen och sjöng när Per-Erik klev ombord på båten. ”Där är han”, tänkte jag och gick bara fram och började prata. Jag brukar aldrig göra så annars, men det var som den mest naturliga sak i världen, berättar Helena. 

Per-Erik kände likadant. 

– Jag hade inga planer på att träffa någon, men direkt när Helena kom fram ändrades det, säger han.

Ett bevis på att drömmen är nådd

Efter några månader flyttade de ihop med sina två barn, som de hade från tidigare förhållanden, och ett år senare blev Helena gravid. Vintern 2002 föddes deras första gemensamma barn, sonen Fredrik. Sedan dess har det, som sagt, fortsatt.

– Våra liv tillsammans har i princip bestått av stor och liten mage, ler Helena.

Och den har inte stått i vägen för relationen. Den stora barnskaran har snarare berikat förhållandet, tycker Helena och Per-Erik.

– Kärleken har bara växt med alla barn. Jag har hört andra prata om jobbiga småbarnsår, men det är ingenting som jag känner igen. I grunden tror jag att det beror på vilken inställning man har, det som andra kan se som jobbigt ser jag som något positivt. En hög med skor i hallen eller ett berg med tvätt är bara ett bevis på att jag har nått min dröm om en stor familj, säger Helena.

Pussas och kramas mycket

Sommaren 2006 gifte de sig, och löftet ”i nöd och lust” har hållit sig starkt. Efter arton år tillsammans och elva barn så flödar romantiken fortfarande – och de är minst lika kära som när de träffades. Vad är då deras hemlighet? Hur lyckas de hålla kärleken vid liv, år efter år? 

– Det är en konst men det flyter på, det går bra med en så fantastisk fru, säger Per-Erik.

Soffmys om kvällarna är en viktig ingrediens.  

– Då är det bara vi två, utan barn och telefoner. Det har blivit lite heligt för oss att sitta och mysa och prata och ventilera dagen i soffan, det betyder verkligen allt, säger Helena.

Däremellan blir det ett och annat ömhetsbevis. 

– Vi kramas och pussas flera gånger om dagen, det är jätteviktigt, säger Helena.

Följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE