Coronaviruset

Döttrarna sa farväl – Maria, 74, överlevde mot alla odds

”Det känns som klister i mina lungor”

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

GODA NYHETER

När mamma Maria, 74, blev sjuk i corona trodde inte ens läkarna att hon skulle överleva. Det som hände sen beskriver hennes dotter Jenny som ett mirakel.

– Jag tror att det är lättare att ge upp om man är helt ensam. Vi kämpade tillsammans, säger Jenny.

Jenny söndagsfikade med familjen hemma hos sin mamma och pappa den 15 mars. Tre dagar senare låg alla sjuka med coronasymtom.

Jenny var aldrig orolig för sig själv men hon var livrädd för sin mamma Marias skull som är 74 år, överviktig, har högt blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Vi ringde henne varje dag för att kolla läget men hon verkade okej, säger Jenny.

Några dagar senare kom en hosta som Jenny beskriver som hysterisk. Hon hörde på sin mamma hur hon kippade efter luft och ringde en ambulans åt henne.

På sjukhuset konstaterades att Maria var positiv för covid-19 och lades in på infektionsavdelningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Sedan gick det snabbt. Jennys mamma blev plötsligt mycket sämre. Läkarna meddelade att det inte fanns något mer att göra.

– Hela min värld rasade. Jag låg på köksgolvet och grät. Det var fruktansvärt att veta att man skulle åka in och ta farväl av sin mamma.

Jennys mamma Maria överlevde mot alla odds covid-19.
Jenny besökte sin mamma så ofta hon kunde och fick.

”Det äter upp mig inifrån”

På sjukhuset möttes hon av sin svårt medtagna mamma som mellan hostningar beskrev att det kändes som att viruset åt upp henne inifrån.

– Hon sa det känns som klister i lungorna. Det var tydligt att hon led och det var hemskt att se henne så dålig. Trots att läkarna sa att det inte fanns någon chans att hon skulle överleva bestämde jag mig för att försöka få henne att kämpa.

Jenny tyckte att det kändes som att hennes mamma fick lite ny kraft och energi efter besöket. Innan hon var tvungen att gå hem förmanade hon henne och sa att i morgon när jag kommer, då ser du till att sitta där och leva.

– Och det gjorde hon. Men fyra dagar senare ringde läkaren och sa att tiden var inne och att mamma höll på att få organsvikt.

Mamma Maria och pappa Samuel här i Italien.

Tog farväl en andra gång

Återigen åkte Jenny in till sin mamma för att ta farväl.

– Men jag kunde inte acceptera det. Jag peppade och sa att vi klarar detta tillsammans. Kriga mamma, sa jag om och om igen.

Dagen efter ringde läkaren på nytt.

– Ett mirakel hade skett. Mamma började må bättre och hon behövde inte längre vårdas palliativt.

Sakta men säkert blev Maria bättre och bättre. Efter fyra veckor på sjukhuset kunde hon äntligen skrivas ut och åka hem.

– Då hade hon sagt till sjuksköterskan: ”Fuck you corona, mig tar du inte!”

Ingen vet varför sjukdomen plötsligt vände för Maria. Men Jenny tror att det är lättare att ge upp om man är ensam.

– Det är svårt att kämpa ensam när man mår så dåligt. Hon hade alla odds mot sig, så det här är helt otroligt. Hon är min lilla krigarmamma.

Maria, nyss hemkommen, hälsar: ”Fuck you corona”
Jenny, peppade sin mamma till att kämpa.

ANNONS

Skicka ett blombud för lite extra omtanke till släkt och vänner: Välj bukett eller låt floristen skapa en vacker överraskning till nära och kära här.

Extern länk från Euroflorist

Läs mer

PODD Coronaviruset och Förintelsens sista vittnen

De äldre ska skyddas till varje pris från att smittas av coronaviruset, men trots det så har smittan tagit sig in på flera äldreboenden i Sverige. Bland annat på Judiska hemmet i Stockholm, där flera som överlevde Förintelsen bor. De senaste veckorna har det varit 25 judiska begravningar, varav tio hade överlevt Förintelsen. Vad händer om de som överlevde då inte klarar sig nu?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Stockholm

Mot alla odds

Hjärt- och kärlsjukdomar

Ensamhet