Så ska hundägare hjälpa polisen att stoppa tjuvar

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2018-01-25

Sugen på en lektion där du som hundägare får lära dig hur du ska minska Sveriges brottslighet? Det erbjuder polisen Kerstin Malm i Stockholm sedan förra året, skriver SVT Stockholm.

– Vi kan ju inte vara i varenda buske, men det är ju faktiskt våra hundägare, säger Kerstin till Aftonbladet.

– Jag tror att det finns ungefär 650.000 hundägare och nästan 900.000 hundar i Sverige, säger polisen Kerstin Malm och fortsätter:

– De är ju ute i sitt område varje dag och rastar sina hundar.

Tanken på hur många hundägare som finns och hur mycket de är ute och rör sig i sina bostadsområden har inte Kerstin, som är brottsförebyggare hos polisen i Solna, kunnat släppa de senaste åren. Hon är kontaktperson för grannsamverkan och menar att hundägare är guld värda i de sammanhangen.

– Men det finns så otroligt mycket fler hundar och hundägare som inte är med i grannsamverkan, hur ska jag få in dem?

Därför skapade hon en utbildning som hon kallar för NOS och som riktar sig till hundägare som är intresserade av att hjälpa polisen med tips om de brott som man kan tänkas upptäcka under promenaden med hunden.

Kerstin Malm har länge funderat på hur polisen ska kunna få mer praktisk hjälp från hundägare.

”Är vår förlängda arm”

Under två timmar utbildar hon hundägare i hur de ska göra för att faktiskt kunna upptäcka brott, vad de ska observera vid misstanke om brott och hur de hör av sig till polisen med tips på bästa sätt.

– När de ändå är ute kan de använda sin mobil och ser de något kan de filma en sekvens eller ta en bild. Och hålla koll på bilar och registreringsnummer och så. Men de ska ju göra det utan risk för att råka illa ut, säger Kerstin.

Hon jämför hundägarna som går hennes utbildning vid polisvolontärer:

– De är våra öron och ögon. De är vår förlängda arm och de är till för att hjälpa.

Ska bli internationellt

Kerstin började hålla kurserna förra året och hittills har intresset varit stort. Hon håller kurserna i Sundbyberg och Solna i Stockholm, men hundägare från flera delar av Stockholm och landet har uttryckt intresse. Som tur är växer projektet och under året hoppas man att det ska sprida sig över hela landet.

– Det kommer att handla om lokala projekt. Det är det som är meningen.

Följ ämnen i artikeln