Jennifer, 42, fick tillbaka plånboken – efter 22 år

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har gått 22 år sedan Jennifer Ellinge blev av med sin plånbok efter en Oasis-konsert i London. Här om dagen fick hon ett oväntat samtal från sin bank. Plånboken var tillbaka och allt, utom pengarna, fanns kvar.

– Jag fattade ingenting först, säger Jennifer Ellinge.

Jennifer Ellinge var 21 år och hade tagit sig till London helt själv. Hon var ett stort fan av den brittiska rockgruppen Oasis och hade tidigare sett dem live på Sjöhistoriska i Stockholm. Nu, 1997, var det dags att se dem på Wembley Arena.

– Jag köpte på mig massa bandprylar och hade det i en påse under min stol på arenan, säger hon.

Någon gång, kanske mellan Cigarettes & Alcohol och Acquiesce, glömdes påsen bort. Och i den låg även Jennifers plånbok.

– Jag fick panik. Jag hade inte ens några pengar till att åka tunnelbana. Jag bodde som tur var hos några kompisar och fick planka in på tunnelbanan för att ta mig dit. Där hade jag passet och kunde ta mig hem, säger hon.

Men plånboken var förlorad – fram tills för några dagar sedan. Då fick hon ett samtal från sin lokala bank i Borås. De berättade att Jennifer fått ett paket med en väldigt gammal plånbok och ett tillhörande brev.

– Jag fattade ingenting först. De berättade att plånboken hittades år 1997 och då förstod jag.

1 av 3 | Foto: Jennifer Ellinge
Till och med originalbiljetten var kvar i plånboken.

Försökte få tag på Jennifer

I brevet skriver en Debby Smith från södra England att hon gärna vill veta om plånboken kommer fram till rätt person. Jennifer bestämde sig för att ringa upp.

– Hon förklarade att hennes barn varit på samma konsert. De var 16-17 år och hade tagit tåget till London. På vägen hem hade de hittat min plånbok i en papperskorg på tåget.

Ungdomarna ska ha försökt ta sig tillbaka till arenan för att hitta den svenska ägaren, utan framgång. Därefter ska familjen Smith ha gjort några försök för att hitta Jennifer men utan internet och mobiltelefoni var det svårt. 22 år senare hittade Debby Smith plånboken när hon städade.

– Någon tipsade henne om att det finns en adress till banken på bankkortet. Hon skrev brevet och skickade det till Swedbank i Stockholm.

Originalbiljetten var kvar

Nu har hon hämtat ut plånboken och gått igenom den. Allt fanns kvar, utom pengarna. Det blev lite som att öppna en tidskapsel.

– Jag kunde inte låta bli att tänka att det betyder något, att det finns en mening med det. Jag fick flashbacks, det var massa saker i den. Det roligaste var att originalbiljetten från konserten fanns kvar. Den måste jag rama in.

Blev Debby glad över att plånboken kom fram?

– Jätteglad. Jag pratade med henne jättelänge och det var hur roligt som helst. Hon berättade att hennes barn fortfarande är stora Oasis-fans. Det är man ju. Man blir kvar i det.

Publicerad:

LÄS VIDARE