Nytt nummer av Levande Historia

Uppdaterad 2011-06-27 | Publicerad 2011-06-23

Redaktör Åke Persson om nya numret av Sveriges modernaste historiemagasin

Hitlers anfall på Sovjetunionen i juni 1941, Vilda västernbanditen Jesse James, löpningens historia och cirkusprinsessan Elvira Madigans tragiska kärleksöde.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i Levande Historia nr 6/2011.

Aftonbladets månadsmagasin Levande Historia kommer måndagen den 27 juni ut med sitt sjätte nummer för året. Levande Historia säljs med huvudtidningen måndag–torsdag och kostar 39 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer, kultur- och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

Huvudartikeln i det nya numret är på hela tio sidor och handlar om Nazitysklands anfall på Sovjetunionen för nästan exakt 70 år sedan. I Operation Barbarossa, som invasionen kallades, deltog flera svenskar som anmält sig som frivilliga i Waffen-SS. Kriget på östfronten var hårt och skoningslöst. Det var i själva verket ett utrotningskrig, som syftade till att utplåna judar och andra som nazisterna ansåg vara ”undermänniskor”, för att bereda plats för den planerade tyska kolonialiseringen av de erövrade områdena.

”Anlitar de bästa”

Artikeln om Operation Barbarossa är skriven av Christer Bergström, en av Sveriges – för att inte säga Europas – främsta experter på andra världskriget.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

I detta nummer av tidningen medverkar som vanligt även den kände författaren Herman Lindqvist, med en artikel om kärleksdramat mellan cirkusprinsessan Elvira Madigan och den gifte löjtnanten Sixten Sparre – ett drama som 1889 slutade med ond, bråd död på den danska ön Tåsinge.

Lyssna på Herman

Till varje nummer av Levande Historia talar Herman Lindqvist också in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar Herman om den brutale och makthungrige Gustav Vasas liv, samtidigt som historikern Bo Eriksson avslöjar alla de spännande detaljerna i Carl Larssons kända målning ”Gustav Vasas intåg i Stockholm”, ett intåg som ägde rum i juni 1523 då Gustav Vasa – eller Gustav Eriksson som han egentligen hette – just hade valts till svensk kung.

Hermans podd är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. För en dryg månad sedan blev Levande Historia dessutom den första svenska historietidningen som kom ut i en interaktiv edition på Ipad. Sammantaget gör det Levande Historia till Sveriges modernaste historiemagasin.

Göta kanal tog 22 år att bygga

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I detta nummer skriver vetenskapsjournalisten och arkeologen Kristina Ekero Eriksson om hur bygget av Göta kanal, Sveriges blå band, gick till. Det var ett jätteprojekt som kostade över 10 miljarder kronor i dagens penningvärde och som tog 22 år att få klart.

Men det är inte allt. Levande Historia nr 6 innehåller som vanligt mängder av annan läsning. Bland annat bidrar den historiekunnige journalisten Per Stern med en lång artikel om Jesse James, den kanske mest kände av Vilda västerns alla mytomspunna banditer. Och den ovan nämnde historikern Bo Eriksson berättar om löpningens historia – från antiken till våra dagar. Kanske nåt att inspireras av i joggingspåret i sommar?

Dessutom skriver Levande Historias notisredaktör Magnus Västerbro om en skandal som skakade Sverige i början av 1950-talet, Haijbyaffären. Den rullades upp under sedan det avslöjats att en kriminell krögare hade pressat hovet på pengar efter det att krögaren påstått att han haft en sexuell relation med kung Gustaf V.

– Den sovjetiska ubåten U 137:s grundstötning i Blekinges skärgård 1981, 10 snabba fakta om samurajer, den första moderna bikinin och hur luftskeppet Hindenburg fungerade är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det fullmatade nummer som kommer ut i butik måndagen den 27 juni, säger Levande Historias redaktör Åke Persson.

Succén fortsätter

Åke Persson är glad över att Levande Historia så snabbt efter starten i augusti förra året har etablerat sig som en av de mest uppmärksammade och uppskattade historietidningarna i Sverige. Och allt talar för att succén fortsätter.

Ja, det märks på alla mejl, brev och telefonsamtal att läsarna har upptäckt att Levande Historia är ett fantastiskt spännande magasin. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra en uppdaterad tidning med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidskrift som är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson.

Under juli tar Levande Historia sommaruppehåll i utgivningen, och är tillbaka igen den 22 augusti, med ett nummer som bland annat innehåller en tiosidig artikel om korsriddarna och korstågen.