Palme-filmen kommer ge politikerna en svettig höst

Jämförelsen är inte rättvis men den är oundviklig.

Att se filmen om Palme och sen återgå till det inrikes­politiska käbblet är direkt plågsamt.

Femtio minuter in i filmen­ har vi kommit till det ­berömda jultalet 1972. Under en ­minut och utan att rösten­­ stakar sig fördömer Olof ­Palme USA:s bombningar­ av Nordvietnam och räknar­ upp platserna där våldet triumf­erat. Guernica, ­Oradour, ­Babij Jar, Katýn, Lidice, Sharpville, Treblinka. Så ­fogar han ­Hanoi till listan.

40 år senare är talet lika­ starkt. Att se det och sen återgå till nuet där försvarsministern först ­efter övertalning bestämmer sig för att Saudiarabien är en diktatur och där regeringen tjafsar i veckor om de ska ha ett möte hemma hos ­Annie Lööf i Maramö ­eller inte, det skänker ­perspektiv.

Den 14 september har Maud ­Nycander och Kristina Lindströms dokumentär om Olof Palme premiär. Det är en gripande och humoristisk tidsskildring och ett närgånget­ porträtt av en människa, ­berättat genom familj, kollegor, vänner och kritiker.

Den kommer kallas idealiserad av en del, andra kommer få förnyad tro på politiken och nån kanske upptäcker vilken stilikon Harry­ Schein var. Själv slås jag av vilken tro som sattes till en enda man.

Vi som växte upp på 70- och 80-talet var inte­ rädda för pedofiler, vi var ­rädda för atombomben. En skräck jag kanaliserade i en namn­insamling och en upp­maning till Olof Palme att stoppa­ bomben. Adress: Olof Palme, Stockholm. För de strejkande­ gruvarbetarna­ på LKAB var det Palme som skulle komma och ­lösa ­konflikten, precis som ­gisslan i Norrmalmstorgsdramat ringde rakt in till statsministerns kontor och sa åt honom att ge gisslan­tagarna vapen och fri lejd.

Sverige var inte större än att makteliten rymdes under en festkväll på operan och statsministern lät sig intervjuas­ i omklädningsrummet ­efter en tennismatch, samtidigt som han knäppte gylfen.­ En tid när samma stats­minister med makalös ­arrogans ­avfärdade IB-affären som ­”barock”. I dag hade han ­inte kommit undan lika lätt. Makten granskas hårdare, eliten­ är mindre isolerad och Sverige­ är i fler avseenden en del av världen.

Det finns alltså inga skäl att bli nostalgisk. Inte­ ­desto mindre är filmen om Palme ett fascinerande stycke Sverigehistoria för dem som inte var med och ett märkvärdigt återseende för oss som minns 1900­-talets sista decennier.

Följ ämnen i artikeln