Pensionärer, de flirtar med er

”Både Sahlin och Reinfeldt är veritabla stridshästar”

valet väntas bli jämnt I gårdagens debatt pressades Reinfeldt om varför inte regeringens jobbskatteavdrag skapat fler jobb – som tanken var. Han förklarade det med krisen. Mona Sahlin hävdade däremot att det enda skattesänkningarna har lett till är ökade klyftor. Enligt nya siffror från Sifo leder de rödgröna kampen om makten. Men statsministern trots på en vändning.

Sträck på er pensionärer!

Det är er som partierna slåss om.

Nu lovar både Reinfeldt och Sahlin sänkt skatt för de silverhåriga.

I årets riksdagssval är nästan var fjärde väljare, 24 procent, pensionär. Det satte spår i valårets första duell mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utmanaren Mona Sahlin (S).

Reinfeldt tog tjuren vid hornen direkt och inledde med att påpeka att han sänkt skatten för pensionärerna, både i år och förra året. Och att han är beredd att göra det en tredje och en fjärde gång, om ekonomin tillåter det.

Mona Sahlin var inte sämre. Också de rödgröna tänker sänka skatten för pensionärerna om de rödgröna vinner valet sa hon precis som hon gjort många gånger tidigare.

Men hur mycket pensionärerna har att vänta sig är ännu oklart. Besked kommer tidigast i regeringens vårbudget den 15 april. Och i de rödgrönas alternativ som presenteras ett par veckor senare.

Att både Sahlin och Reinfeldt flirtar med den äldsta väljargruppen är inte konstigt. De är inte bara många. De är dessutom missnöjda och de är plikttrogna.

I förra valet var valdeltagandet i genomsnitt 82 procent. Men bland 65–70-åringarna röstade 90 procent, det högsta valdeltagandet i någon åldersgrupp. I nästa femårsintervall röstade nästan 87 procent. Först bland dem som är 75 år eller äldre var valdeltagandet lägre än genomsnittet.

Pensionärerna gillar inte att pensionssystemet följer svängningarna i samhällsekonomin. Finanskrisens härjningar har medfört att pensionerna i år sänkts för första gången i mannaminne. Sänkningarna fortsätter nästa år.

Men lika överens som Reinfeldt och Sahlin var om att sänka skatten för pensionärer, lika ense var de om att kopplingen till den ekonomiska utvecklingen ska bestå.

Pensionärernas missnöje med sänkta pensioner är dock en stilla fläkt jämfört med ilskan mot jobbavdraget. Det gör att en pensionär betalar högre skatt än en löntagare som har samma inkomster.

Därför lovade Reinfeldt att sänka skatten igen. Och Sahlin upprepade sitt gamla löfte.

Av duellen framgick också att skatterna blir en framträdande fråga i valdebatten. Ungefär så här kommer argumenten se ut:

Reinfeldt säger att han vill fortsätta sänka skatterna för att stimulera sysselsättningen. Sahlin ifrågasätter starkt metoden. Reinfeldt kontrar med att retoriskt fråga om höjd a-kassa med 14 miljarder och fördubblade arbetsgivaravgifter för ungdomar ger några jobb.

Att diskussionen om de nya, tuffare reglerna i sjukförsäkringen träffat regeringen i veka livet står också klart. Reinfeldt krävde besked av Mona Sahlin om hon kunde garantera att ingen skulle få sänkt ersättning med de rödgröna reglerna. Och han anklagade Sahlin för att ha ”ett kallt hjärta”.

Både Sahlin och Reinfeldt är veritabla stridshästar. Den ena har segervittring och den andra har inga planer på att förlora. SVT-duellen var en frän, men bara 25 minuter lång, uppmjukning. Det kommer mera.

Följ ämnen i artikeln