Hur skulle det kunna bli ännu dummare?

Marit Paulsen skivar kaffebröd i husvagnen så det rister i gäddhänget. Ska hon verkligen äta sådant där, hinner man tänka. Med pärlsocker och allt? Har inte hon diabetes?

Sedan börjar den oroade diskussionen. Den handlar inte om glukos och insulin.

Jag tror att den dummaste kommentaren av alla är den att Sverige kommer att bli som Amerika, om vi har politisk reklam i tv. Vadå bli som Amerika? Vad – exakt är det vi ska vara rädda för? Att alla skaffar cowboyhatt och börja spela banjo? Att Reinfeldt ska släppa några kryssningsmissiler i Centralasien?

Nej nej nej, gnäller de kvalfulla handvridarna. Det farliga med politisk reklam i tv till skillnad från på bio, där den funnits länge – är att pengar kommer att bli viktiga i valkampanjerna. Och att partierna börjar tala illa om varandra. Och att budskapen blir jättedumma.

Jaha. Och det skiljer sig från hur vi har det nu, på så sätt att ... eh ...

För tillfället kan jag inte sticka näsan utanför dörren, utan att bli utstirrad. Kandidaterna är överallt. Annan affischering är reglerad. För annan reklam finns särskilda platser. Men inte för Kandidaterna. Kandidaterna har paxat varenda yta. Lyktstolp-ar och räcken. I oändliga rader längs varje gata.

I knähöjd, brösthöjd och pratbubblehöjd.

Så vitt jag vet har ingen ifrågasatt det. Det här är tydligen hederlig valrörelse, av hög intellektuell svensk klass. Några smakprov:

Rösta för Europas förenta krafter, Jobben först, Jag ska. Ska du? Det är du och jag som är Europa, 497 miljoner européer kan mer, Trygghet ett skäl att rösta.

Och bilderna. Folkpartiet fotar genom fisköga och sossarna vill att vi ska

rösta på två robotar i slät latex, som nästan ser ut som Mona och Marita.

Jag vet inte riktigt hur det skulle kunna bli dummare, bara för att Kandidaterna rör på sig i tv. Chanserna är väl hyfsade att det tvärtom blir en gnutta smartare. Dessutom har tv-reklamen en fördel: man kan stänga av den. Mot den grälla nedskräpningen av vår stadsmiljö hjälper däremot ingen fjärrkontroll.

Fördumning och politik är enäggstvillingar. Men måste vi stå ut med förfulning också? Jag tycker att vi förbjuder affischeringen. Hänvisa Marit och de andra till tv. Där kan de äta kanellängder tills deras blod blir till melass.

Följ ämnen i artikeln