Statsministern vill i princip döma barn till fängelse

”Märkligt tyst om populistiska förslaget”

Det har varit märkligt tyst om ett av de mest populistiska förslagen en ledande svensk politiker har lagt på länge.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att barn ska dömas till  vad som i praktiken är fängelse.

Reinfeldt och Beatrice Ask, som har skärpt fler straff än någon annan justitieminister sedan andra världskriget, har sannerligen inte legat på latsidan på senare tid.

För en tid sedan föreslog duon att ungdomsrabatten på straff för personer mellan 18-21 år, en praxis som bygger på insikten att ungdomen är ett övergående tillstånd som inte primärt kännetecknas av omdöme, ska slopas.

Redan denna tankefigur är ett avsteg från en kriminalpolitik som det finns ett brett parlamentariskt och, vågar jag hävda, folkligt stöd för.

Under helgen var det så än en gång dags för Reinfeldt, möjligen pressad av vikande opinionssiffror, att skjuta från höften.

Låter inte särkilt kontroversiellt

Han vill att ungdomar i åldern 15 till 17 ska kunna dömas till att bära fotboja. Ett straff som ska kunna ersätta påföljder som ungdomstjänst eller böter.

Statsministern har valt att kalla sitt förslag för "helgavskiljning" och hävdar att det handlar om utegångsförbud. Det låter ju inte särskilt kontroversiellt.

Men om vi ska vara petiga med detaljerna så har Sverige just nu en statsminister som kräver något så ovärdigt som att barn ska stängas in i fängelse.

För det är precis vad fotboja, eller, som det egentligen heter, intensivövervakning med elektronisk kontroll, i praktiken handlar om.

Fängelsestraffet avtjänas i hemmet och innebär att den dömde berövas sin frihet. Hen får bara vistas utanför hemmet för att ta sig till och från jobbet och måste följa detaljerade och stränga regler om skötsamhet, annars omvandlas straffet automatiskt till fängelse.

Det har sedan påföljden infördes rått politisk enighet om att fotbojan är lika ingripande som fängelse. Utvärderingar från brottsförebyggande rådet visar också att straffet upplevs som lika frihetsberövande som att buras in.

Mindre god idé

Allt detta är helt i sin ordning. Och fotbojan, som har funnits inom svensk kriminalvård sedan 1994 och som alla som har dömts till maximalt sex månaders fängelse kan ansöka om, är en utmärkt idé. Fängelse kostar samhället en hel del pengar och underlättar inte på något vis för den som vill leva hederligt efter avtjänat straff.

Att tvinga på barn som har gjort något dumt detta straff är emellertid en mindre god idé.

Inte nog med att respekten för straffet urholkas om en vuxen som dömts till låt oss säga fyra månaders fängelse för att ha spöat en medmänniska kommer undan med samma påföljd som en 15-åring som pangat några fönster.

Förslaget bygger dessutom på klasspolitik: man behöver inte vara Saida för att begripa vilken socialgrupps barn det är som drabbas.

Naturligtvis ska samhället reagera på ungdomskriminalitet. Och Reinfeldts förslag om att socialtjänsten ska ta kontakt med föräldrarna inom 24 timmar då någon under 15 har begått ett brott är utmärkt: barn ska lära sig att kriminalitet får konsekvenser.

Men vi vet att de flesta begår något eller flera brott som unga utan att bli kriminella som vuxna.

Det är, inte minst mot denna bakgrund, svårt att se statsministerns utspel som något annat än ett ogenomtänkt försök att vinna röster.

Följ ämnen i artikeln