Många journalister säger ja till både surdeg och MP

Omvärldsintresserade med dragning åt katastroftänk, hyfsad utbildning och hyfsad inkomst.

Det är helt logiskt att Miljöpartiet är det parti flest svenska journalister sympatiserar med.

Journalisthögskolan i Göteborgs undersökning som presenterades i helgen visar att 41 % av landets journalister håller MP som bästa parti, en ökning med 19 procentenheter från förra undersökningen 2005.

I journalistkåren är V kraftigt överrepresenterade om man jämför med landet i stort, medan S och M är underrepresenterade. FP, C och KD har samma andel sympatisörer bland journalister som övriga befolkningen.

Professor Kent Asp, som lett undersökningen, sa i en intervju i Rapport att imagefrågan är en aspekt som gör MP så populärt bland journalister. Bara att heta MP betyder något. Miljö står ovanför politiken, det är lite oberörbart. Rimlig analys. MP är ett perfekt parti för journalister drillade i konsten att vara – eller åtminstone verka – objektiva. Ingen besvärlig höger/vänster skala att ta ställning till, bara för miljön.

Men låt oss ge miljöpartistjournalisten lite mer kött och blod:

Vi är en kår präglad av självallvar och ett starkt borde-tänk och MP är ett uppfordrande parti som letar sig in i privatmoralen. ”Jag borde inte äta så mycket kött. Jag borde köpa dubbdäck till cykeln så jag kan cykla året om. Jag borde ta tåget fast jag sparar fem timmar om jag flyger. Jag borde ta ut halva föräldraledigheten.”

Kaka söker maka.

Skulle Kent Asp och hans kollegor fortsätta borra sig ner i vår yrkeskår skulle de förmodligen upptäcka att svenska journalister också sätter fler surdegar, ser fler europeiska filmer och äger fler exemplar av Kents ”Vapen & ammunition” än riksgenomsnittet.

Inte oväntat är en slutsats av undersökningen att MP fått en gräddfil och inte granskas så hårt som medborgarna förtjänar. Kent Asps egen eftervalsanalys 2010 talar dock emot detta. JMG:s analys av mediernas rapportering av den senaste val­rörelsen visade att 43 % av det som skrevs var negativt mot de rödgröna, 27 % var negativt om alliansen. Det kan ses som en indikation på att journalister fortfarande klarar av att göra sitt jobb. Liksom valresultatet, MP fick trots allt bara 7 % av svenskarnas röster.

Följ ämnen i artikeln