Den största skandalen pågick utanför radarn

Denna veckas stora skandal har passerat nära nog obemärkt. Riskkapitalisterna, de där räknenissarna som tjänar miljarder på vanvård av våra gamla och undermåliga skolor, har utsatts för vad som dessvärre inte kan beskrivas som något annat än ett jus­titiemord av en mardrömslikt inkompetent domstol.

Förvaltningsdomstolen i Stockholm tycker nämligen att finansvalparna betalar för lite i skatt på vinsterna de delar ut till sig själva­ och ger därmed Skatte­verket rätt i att pengarna ska ses som lön.

Denna oförskämdhet innebär att räknenissarna inte längre blir bestulna på uthärdliga 25 procent av stålarna, utan 56.

I den anständigaste av alla världar skulle givetvis dessa kapitalister även i framtiden slippa behöva bidra till vår välfärd i samma utsträckning som en städare.

Utgifterna! Tänk på ut­gifterna! Lånet på villan i Djursholm, sommarhuset på västkusten, hustrun som envisas med egen bil och tonårsdottern som aldrig slutar tjata om att få åka till Alperna med kompisarna i vinter!

Rikingarna har slitit sig i håret av förtvivlan och deras jurister har upprört förklarat att orättvisan inte blir mindre ohygglig av att de faktiskt är tvungna att investera sina pengar innan vinsterna delas ut.

Faktum är att branschen är så arg att företrädare för den hävdar att flera av de finur­liga bolagen kommer att gå i konkurs. (Bry er inte om att vitvarutillverkarna sa samma sak då Kalifornien förbjöd freoner i kylskåp. Den här gången är det allvar.)

Har då tidningar, radio och tv slängt vinterväder, Zlatan och de gamla vanliga morden i papperskorgen och i stället satsat resurserna på denna skandal?

Nix. Medierna har fräckt nog i princip ignorerat den. Som tur var finns dock Dagens Industri. Den pålit­liga affärstidningen förkunnade i går att domen är ”ett dråpslag” och att ”skakade riskkapitalister förlorade”.

Och en indignerad ledarskribent lyckades i samma andetag kräva att riksdagen ska ändra lagen och att domstolen borde ha haft två jurist­domare i stället för en. (Hur det skulle ha påverkat utgången är dock oklart, då det var en enig rätt som avkunnade dom.)

Låt oss förenas i en bön över att nästa instans river upp detta djupt orättfärdiga myndighetsmissbruk.

Räknenissarna måste räddas, även om du och jag är för dumma för att begripa varför.

Följ ämnen i artikeln