EU visar klorna – som en varning

Men i praktiken betyder beslutet ingenting

Fredrik Federley är gruppledare i industriutskottet. Foto: TT

Fifa har skaffat sig en engagerad fiende i EU:s gemensamma parlament. I praktiken betyder beslutet ingenting.

Men EU har visat klorna. Det kan komma mera.

EU-parlamentet, som den här veckan sammanträder i franska Strasbourg, är världens mest spännande parlament. Över 700 ledamöter från 28 länder, en kunnig och initierad debatt och ett mångfald av, oftast heta, åsikter.

Därför är man inte helt förvånad över den resolution som det just nu skickras på i parlamentet och som man tror kommer att röstas igenom under dagens lopp.

I den uppmuntras medlemsländerna, bland annat stora fotbollsnationer som Tyskland, Spanien och Italien, att bojkotta både VM i Ryssland om tre år och VM i Quatar 2022 i protest mot den misstänkta korruptionen i internationella fotbollsförbundets, Fifa.

En av de drivande krafterna är centerns Fredrick Federley, gruppledare i industriutskottet.

Men resolutioner i EU är enbart en åsiktsyttring. Det är ingenting som medlemsländerna behöver bry sig om ifall de inte vill.

Trots det är resolutionen viktig. Den visar nämligen ledande politiker i Europa har tröttnat på den misstänkta korruptionen i Fifa. De skickar en varningssignal om att nu måste internationella fotbollsförbundet skärpa sig, annars kan det bli hårdare bandage än tandlösa resolutioner.

Införa tidsgränser

Fredrick Federley nämner själv att många medlemsländer stöttar förbundet med skattepengar. Och varför ge dem till en organisation som misstänks för korruption? Det är mycket dumt.

Förutom uppmaningen att bojkotta VM 2018 och 2022 innehåller den blivande resolutionen krav på att Fifa ska införa tidsgränser för förtroendeuppdrag.

Grep 14 personer

Det är riktat mot Sepp Blatter, Fifa:s ordförande under 17 år. Han omvaldes för ytterligare en period i slutet av maj för att överraskande avgå fyra dagar senare. Detta sedan amerikanska myndigheter ett par dagar före ordförandevalet grep 14 personer med kopplingar till förbundet misstänkta för bland annat bedrägeri och penningtvätt.

Ett tredje krav i resolutionen handlar om att Fifa måste anpassa sina regler till gällande lagstiftning för bland annat penningtvätt.

EU har visat klorna. Fifa har all anledning att inte glömma det.

Följ ämnen i artikeln