Alla barn borde få vara 35 timmar på förskola

Visst, pappor är bra. Men vissa saker gör mammor bäst.

Som att tvåla till andra mammor till exempel.

”Jag har skaffat barn för att jag vill vara med dom, inte ha dom på dagis”

”Om jag kan ta hand om tre barn samtidigt, då kan alla det.”

Förskoledebatten är lite av ett parallellt universum, särskilt när ens barn har blivit större och kan åka tunnelbana själv. Kan tappa bort mobilen själv. Kan gå till Hollister och köpa en t-shirt som snor sig efter en tvätt själv. Men svallvågorna efter SVT:s granskning av förskolan vägrar lägga sig.

De har alltså kartlagt vad som gäller för att ha barn på förskolan, och det skiljer sig mycket mellan olika kommuner. En klar majoritet, 230 stycken, erbjuder bara de lagstadgade 15 timmarna barnomsorg för syskon med barnlediga föräldrar. Sju kommuner erbjuder 20 timmar, sex kommuner 25 timmar och sju kommuner 30 timmar.

Botkyrka sticker ut, de erbjuder föräldralediga att ha syskon på förskolan 35 timmar i veckan.

Det var där diskussionen spårade. ”Föräldrar är lata och små barn mår ändå bäst hemma. Sen är det slöseri, vi ska inte subventionera dagisplatser för folk som är lediga.” Vänner ställs mot vänner och liberaler pekas ut som smygsocialister. Alla har barnens bästa för ögonen.

Vi ska självklart inte slösa med skattemedel. Men jag kan inte komma på något bättre sätt att använda skattepengar på än att erbjuda alla barn i Sverige – också barn till arbetslösa, långtidssjukskrivna, studerande, föräldralediga, skiftarbetare – samma möjlighet att lägga grunden för livslångt lärande. För det är vad den svenska förskolan gör. Även om vissa debattörer, som visar större omsorg om egna barn än andras ungar, tror att förskolan rör sig om storasyskonförvaring för lata föräldrar som hellre dricker en latte med en sovande bebis ett par timmar extra.

Ska vi ha barnens bästa för ögonen borde alla kommuner göra som Botkyrka och erbjuda 35 timmars barnomsorg oavsett vad föräldrarna har för sig på dagarna. Förskolan ska erbjuda pedagogisk verksamhet som stimulerar och utmanar barns lärande och utveckling.

I Botkyrka betyder det att barnen som ofta har föräldrar som inte har svenska som modersmål, får chans att lära sig svenska språket. Slöseri med skattepengar? Knappast.

Följ ämnen i artikeln