Vardagens hjältar lyckas igen

Missing people, organisationen som mindre än ett år efter grundandet närmast är att betrakta som en folkrörelse, har lyckats igen.

Föreningen har något som polisen saknar, hundratals och åter hundratals människor att sätta in i ett sökande.

Oisín Cantwell.

I morse hade 95 125 personer klickat "Gilla" på Missing peoples sida på Facebook. Några timmar senare var det nästan 100 000.

Det är enastående siffror: Aftonbladet, Sveriges överlägset största medieföretag på internet och representerat i sociala medier sedan flera år, har drygt 68 000 gillanden.

Men så har också dessa eldsjälar på kort tid nått betydande framgångar som av olika skäl fått en hel del uppmärksamhet i tidningar, radio och tv.

Och det är svårt att inte imponeras av att över 800 män och kvinnor trotsar novemberkylan och ger sig ut i natten för att söka efter ett barn de aldrig har träffat.

Första gången organisationen på allvar lät tala om sig var i april i år då de organiserade ett sökande efter Marina Johansson, som hade försvunnit över två år tidigare i Stenungsund och som förmodades vara mördad.

Inget fel i uppmärksamheten

Efter ett par dagars skallgång hittades kvarlevorna efter kvinnan i ett naturreservat, inlindat i plast och en bäddmadrass.

Företrädare för organisationen har berättat att ett av skälen till att de valde just detta fall var för att få uppmärksamhet. Det är inget fel i det: ju fler rubriker, desto fler frivilliga som hör av sig och vill hjälpa till.

För några veckor sedan lät Missing people än en gång tala om sig, då frivilligorganisationen i Billdal utanför Göteborg hittade en försvunnen man död i bagageutrymmet i dennes bil.

Att undersöka bilen borde ha varit en självklarhet, men någonting som de poliser som först undersökte försvinnandet inte hade fantasi nog att göra.

Den gången fick polisen berättigad kritik, men myndigheten har orättvist nog fått utstå allmänhetens missnöje även i de andra fall där Missing people har lyckats.

En ny kraft

Jag skriver orättvist, därför att polisen inte på långa vägar har de resurser som krävs för att på egen hand genomföra skallgångar.

Det är också här vi finner förklaringen till organisationens framgång, att det är så många som ställer upp.

Tidigare har hemvärnet och värnpliktiga hjälpt till med sökningar, nu har en ny kraft etablerats.

En aktör som på kort tid har blivit oerhört viktig för anhöriga till försvunna, som tar vid då polisen lägger ner sitt sökande.

Det är också en snabbt växande organisation som har fått sponsorer och som snart har ledningsgrupper i 15 län.

Varje dag anmäls 20 personer som försvunna i Sverige. Lita på att vi snart hör talas om Missing people igen. 

Följ ämnen i artikeln