Löfven borde gå cirkusskola

Statsminister Stefan Löfven borde kontakta en cirkusskola. För att överleva tvingas han nämligen vara balanskonstnär.

Ett steg för långt åt höger eller vänster kan kosta honom regeringsmakten.

Socialdemokraternas högsta ledning samlades under fredagen till krismöte på partihögkvarteret mitt i Stockholm. De fallande opinionssiffrorna, den ryckiga politiken, svårigheten att formulera och kommunicera budskapet är några uttryck för krisen.

Samtidigt varnar V-ledaren Jonas Sjöstedt, regeringens budgetpartner, för vad som kommer att hända om Löfven inte går vänsterut. Då kommer de rödgröna förlora valet om två år.

Även Socialdemokraternas vänsterfalang klagar. Regeringen borde höja skatterna och låna till investeringar och föra en mer traditionell vänsterpolitik säger de.

Men kritiken kommer inte bara från vänster. Regeringen vill samarbeta med Alliansen i rader av frågor och diskuterar nu bland annat bostadsbyggande och energi med dem - och Vänsterpartiet.

Där säger man, hittills bara off the record, att regeringen måste avstå från utmanande vänsterutflykter. Det kan leda till att Alliansen faktiskt gör allvar av sitt hot att försöka fälla regeringen och själva ta över makten. Eller åtminstone göra livet så surt som möjligt för Löfven.

Statsministern tvingas alltså till en avancerad balansakt mellan vänster och höger. Att hålla humöret uppe för företrädare för nästan hela den politiska skalan, från Anna Kinberg Batra (M) till Jonas Sjöstedt (V) kräver sin man, för att uttrycka sig milt.

Balansuppvisningen försvåras av att det ibland är svårt att förstå vad regeringen själv vill. För att ta ett exempel i marginalen så föreslog den att antalet tjänster som berättigar till Rutavdrag skulle begränsas. Och så blev det också, temporärt.

Men i augusti blir Rut-tjänsterna fler igen. Då får man avdrag för bland annat it-tjänster, trädbeskärning och flytt. Det är resultatet av ett krav från Centern för att gå med på tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar.

Det har läckt ut mycket lite om vad som sades under krismötet på partihögkvarteret. Det tyder på att Stefan Löfven fått sina partikamrater att förstå hur allvarligt läget är.

När Aftonbladet nyligen granskade S-krisen hade Löfvens parti ett överskuggande krav på honom. Att se till att Socialdemokraterna skaffar sig ett projekt. En politisk uppgift som alla förstår och också tycker är angelägen.

Otydligheten är partiets största problem och den blir inte mindre av att regeringen tvingas navigera mellan vänster och höger som om det vore utan sjökort på ett hav med många lömska grynnor. Cirkusskolan nästa.