Regeringen erkänner att den gjort fel – bättre sent än aldrig

Under galgen gav regeringen Thomas Bodström sparken innan hann ens tillträtt som landshövding.

Det var nödvändigt. Allt annat hade verkat som regeringen tar lätt på ekonomisk brottslighet.

Enligt regeln att dåliga nyheter ska släppas vid tidpunkter då folk tänker på något annat meddelade regeringen tidigt på lördagskvällen att Thomas Bodström inte kommer att tillträda som landshövding i Stockholm den 1 november.

Spiken i kistan sattes ett dygn tidigare. Då häktade tingsrätten fondbolaget Allras vd och storägare Alexander Ernstberger som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han kom till rättsalen i grön häkteströja och handfängsel.

Thomas Bodström, tidigare justitieminister och nu advokat, lämnade i februari i år Allras styrelse där han suttit i mindre än ett år. Under den tiden var han bland annat med om att fatta beslut om en extra vinstutdelning till ägarna på 20 miljoner.

Den 14 februari i år stoppades Allras fyra fonder på Pensionsmyndighetens torg för premiepensionsfonder efter graverande klagomål från sparare.

Två dagar senare lämnade Bodström styrelsen. Ett halvår därefter utsåg regeringen honom till ny landshövding i Stockholms län.

Under tiden däremellan hade Allrahärvan växt. Nya skandaler rullades upp nästan varje vecka, bland annat om chefernas lyxliv. Som SvD Näringsliv kunde visa hade de 130 000 fondspararna i bolaget fått på tok för låg avkastning på sina pengar.

De PPM-sparare som haft sina pengar hos Allra sedan 2012 hade förlorat fyra miljarder kronor jämfört med den så kallade ”soffliggarfonden”, sjunde AP-fonden.

Men trots det utsåg regeringen Bodström till landshövding. Åklagaren, som tagit 140 miljoner i kvarstad från Allra, misstänker penningtvätt. Länsstyrelsen är en av de myndigheter som utövar tillsyn över den typen av grott.

Det var ett felaktigt beslut som luktar vänskapskorruption att utse Thomas Bodström till landshövding och det fick omedelbar kritik.

Ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten protesterade i ett brev till regeringen, företrädare för V, KD och L gick emot beslutet. Förra veckan satte till och med ledamöter i landshövdingens eget insynsråd, som är i stället för en styrelse, stora frågetecken för utnämningen.

Men statsminister Stefan Löfven (S) stod fast vid utnämningen så sent som i onsdags. Bodström var inte misstänkt för något brott, sade han.

Det är han inte nu heller. Men det handlar inte om det, det handlar om är förtroendet för svensk statsförvaltning och för regeringen. Den kan ju inte rimligen vilja att det verkar som de tar lätt på ekonomisk brottslighet.

För även om Bodström själv inte gjort något illa så har han heller inte slagit larm om att det osar katt.

Regeringen borde aldrig ha utsett Thomas Bodström. Nu, fem i tolv, backar de från beslutet.

Att de inte ändrat sig tidigare är förmodligen för att det är jobbigt att erkänna att man gjort fel. Nu är det gjort. Bättre sent än aldrig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.