Sluta hyckla om flyktingbåten

Veckans mest hycklande, självförhärligande, förmätna och lögnaktiga uttalande kom - överraskande - från den intelligenta, söta och populära migrationsministern Maj-Inger Klingvall.

Klingvall sa: "Australien har agerat på ett sätt som aldrig skulle ske i Sverige."

Jaså!?

Finns det ingen i departementets utkastningsenhet som håller statsrådet underrättat om vad hennes folk ställer till med i Sverige? Kan vi medborgare inte kosta på människan en prenumeration på Dagens Nyheter så att hon åtminstone skummar rubrikerna innan hon går till jobbet och tar munnen full.

Australien hade just under skamliga former vägrat afghanska båtflyktingar att sätta fötterna på australisk jord. Ett satans sätt - och ett exempel på röstvinnande främlingsfientlighet; regeringspartiets popularitetssiffror steg.

Samma skulle, enligt Klingvall, inte kunna ske i Sverige.

Ha! Jag dyker ner i veckans hög av gamla tidningar. Jag möter...

Amir Sangarnegar. En 19-årig iranier som efter tre år som flykting i Sverige slängs tillbaka till sitt födelseland. Han är homosexuell. I det gudfruktiga Iran är homosexualitet olaglig. Domstol kan döma honom till döden genom stening.

Barnen på flyktingförläggningen i Gimo i Uppland. De talar om knivar och rakblad och är redo till självmordsförsök för att hindras att slängas tillbaka till Palestina och Ryssland.

Drite Halitjaha. Hon är från Kosovo och har albansk far och serbisk mor. Hon är gift med en alban. De har ett barn. Blandäktenskap gör att de enligt UNHCR "svävar i fara för sina liv". Svenska myndigheter försöker spåra deras gömställe för att kasta ut dem.

Halima Kar. Hon är en 28-åring från Kazakstan, ur den förföljda etniska minoriteten dunganer. Hon flydde till Sverige för tre år sedan, har blivit änka med två små söner och hålls gömd för att svenska myndigheter inte ska slänga henne tillbaka.

4 000 kurder från norra Irak. Kurderna i Irak befinner sig i krig med den arabiske härskaren Saddam Hussein, som försökt att ibland fördriva dem, ibland gasa ihjäl dem. Migrationsverket anser att gruppen saknar asylskäl.

UD arrangerar med Turkiet som transitland om att transportera dem tillbaka.

Irene Kenes. Hon är en 17-åring som flytt från Tanzania för att slipa att könsstympas. Nu är hon på flykt undan den svenska flyktingpolitiken, sedan politiker och byråkrater bestämt att hon ska kastas ut.

I Klingvall finns ett förhärdat australiskt hjärta och hennes hejdukar exporterar från svensk mark män och kvinnor till stening, könsstympning och gasning i främmande land.

Men kanske ljuger flyktingarna om sin situation. Överdriver. Hur ska jag veta. Hur ska Klingvall veta. För att göra det lätt för sig tycker jag, att Klingvall till människor ska ha samma attityd som vi i den globala världen har till mobiltelefoner och Marabou mjölkchoklad, till bananer och bilar, dollar och euro: De får alla, utan gränshinder, fraktas och färdas över jorden.

Vi människor ska ha rätt att slå oss ner precis var vi vill.

Folkfördrivningen äger i Sverige rum samtidigt som landet - med dess statsminister i spetsen - bekymrar sig över "en befolkningskris " Det föds för få barn."

Var finns logiken i att göra sig av med människor om det råder brist?

Var ligger vidare logiken i att förfasa sig över människosmugglare? Dessa är i en servicebransch som kan hjälpa oss att höja befolkningstalen. Att de gör det för pengar är inget att grymta över. Agenter i Karlshamns hamn begärde på 1800-talet pengar för att hjälpa Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla att krossa Atlanten.

I väntan på att vi får se Klingvalls hjärta smälta tycker jag att vi ska söka inspiration från George W Bush. Presidenten vill att det goda landet Amerika genast beviljar två miljoner olagliga invandrare amnesti.

Det är vanlig enkel hygglighet. Och landet värdesätter nya flitiga, flinka fingrar.

Följ ämnen i artikeln