Det finns ingen tid för fyrkantiga slöfockar

När videokassetten blev var mans egendom på 70-talet ­gjorde filmbolagen allt för att bromsa utvecklingen. ­Deras lobbyister krävde skatt på banden, annars skulle film­branschen dö. I dag lever filmfolket vidare tack vare att publiken inte nödvändigtvis måste gå till biograferna för att se en film.

Skivbolagsbranschen vaknade också sent, och höll på att gå i kvav innan det kom tjänster som Spotify och liknande och ­räddade musikanterna och deras impressarios.

Tv-kanalerna är numera stora mediehus som huvudsakligen distribuerar program andra framställt. De tjänar pengar ännu, men – och det vet varenda kanaltjänsteman – de står ­inför samma hot och påfrestningar som drabbade film- och musik­branschen för länge sedan. Det ­knakar i grunden och ingen vet vad som kommer att hända i framtiden, som är här när som helst, ­eller … ja, nu.

Papperstidningarna går på knä och rationaliserar och lägger mer och mer energi på webben, men vet ännu inte hur de ska få betalt för det.

Den kommersiella radion brottas med andra problem, som har att ­göra med att den släpptes fri för ett så högt pris att den knappast kan bli lönsam.
 

En sak har varit lika säker sedan ­urtidsmänniskorna samlades runt ­lägerelden: folk kommer att vilja ha mer och mer information och berättelser och sensationer. Det bredare urvalet har gjort att alla kan välja ­efter eget huvud, och varför skulle de inte vilja det?

Utvecklingen på medieområdet går snabbare än någonsin. Vi befinner oss i en omvälvning vars kvalitativa betydelse är i klass med tryckpressens, men vars omfång i bokstavlig mening är astronomiskt mycket ­större.

Det finns ingen tid för fyrkantiga slöfockar och snack om att det var bättre förr. Lyhördhet och reaktionsförmåga är viktigare än någonsin. Den som inte har alla sinnen på ­helspänn kommer att blir frånåkt. Men den som är vaken och snabb har möjligheter att uträtta storverk.

Min första mobiltelefon såg ut som ett bilbatteri med en klunsig lur på. Vi var inte många som hade sådana för knappt 30 år sedan. En del ­idioter tog in dem på krogen, ställde dem på bordet och skrek skrytigt i luren. Succé!
 

Nu lanseras en indisk surfplatta för 20 dollar och i år kommer antalet mobilabonnemang i världen att bli fler än antalet människor.

Det finns alltså miljarder ­tv-fotografer därute och den blixtsnabba överföringen av nyheter har redan skakat några nationalstater i deras grundvalar.

Vi lever i den mest spännande perioden av historien hittills. Inga pinsamma ­pauser. Full rulle och härliga ­tider!

Ingen kafferast

En grupp astronomer ­hittade nyligen den största samlingen kvasarer hittills. Kvasarer är en slags kärna för galaxer, det vill säga, ofantliga samlingar av stjärnor, gas och mörk materia. Det tar ­fyra miljarder år att passera den nya upptäckten. Med ­ljusets hastighet. Utan kafferast.

Tiden är stilla

Ett ljusår är inte ett tids­begrepp, utan ett avstånd, närmare bestämt den sträcka ljuset tillryggalägger på ett år. Kvasarerna omger troligen svarta hål. Trillar man ner i ett sådant kommer man inte ut igen. Men det blir aldrig långsamt därinne, för tiden står stilla.

Följ ämnen i artikeln