Vågar de anfalla det nya fartyget?

Ett nytt hjälpfartyg är på väg mot Gaza med betong och leksaker.

Ombord finns Nobels fredspristagare Mairead Corrigan-Maguire.

Vågar Israel anfalla på nytt?

Rachel Corrie, döpt efter en amerikansk fredsaktivist som dödades av en israelisk bulldozer i Gaza, befinner sig just nu utanför Libyens kust på väg mot det blockerade Gaza.

Skeppet, lastat med 900 ton betong, leksaker och skolmaterial, skulle ingått i den ursprungliga konvojen. Men det fick problem utanför Cypern och försenades i två dygn.

Det nya fartyget betyder att problemen växer för den israeliska regeringen. En i stort sett enig värld har fördömt konvojattacken och krävt en trovärdig utredning av vad som hände.

Men hur ska Israel stoppa det nya fartyget? Under ett regeringssammanträde i går meddelade premiärminister Benjamin Netanyahu att blockaden av Gazaremsan inte kommer att hävas.

Men vad betyder det? Att israeliska soldater får använda lite våld, mycket våld eller inget våld alls för att stoppa den nya båten? Ingen vet.

Problemet förvärras av att Mairead Corrigan-Maguire är en fartygets passagerare. Hon är en känd fredsaktivist med rötter i den nordirländska fredsrörelsen. 1977 mottog hon Nobels fredspris för Amnestys räkning, den hittills yngsta nobelpristagaren.

Ombord finns också Denis Halliday, tidigare biträdande generalsekretare i FN. Han har hållit en mycket hög profil och avgick efter 34 år i FN-tjänst. Orsak: de ekonomiska sanktionerna mot Irak som han tyckte var folkmord.

Två välkända förespråkare för fredlig konfliktlösning finns alltså ombord på ”Rachel Corrie”. Hur ska Israel stoppa dem utan att världen upprörs på nytt? Det är en nöt att knäcka för Netanyahu och hans regering.

Saken kompliceras ytterligare av att Irlands premiärminister Brian Cowen i går krävde att fartyget släpps fram, genom den ”omoraliska och kontraproduktiva” militärblockaden.

– Om våra medborgare skadas får det mycket allvarliga konsekvenser, hotade premiärministern.

Enligt FN:s sjölagskonvention får fartyg bordas på internationellt vatten om man goda grunder misstänker att de lastat vapen.

I andra fall måste man fråga det land där fartyget är registrerat om lov. I det här fallet Kambodja.

Skulle de säga ja? Inte troligt.

Världens fördömanden av Israels attack på fartygskonvojen fortsatte i går med ett enigt uttalande från FN:s säkerhetsråd som alltså även USA, Israels bästa vän, står bakom.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon upprepade att Israel måste häva blockaden av Gaza. Och Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen krävde att Israel snarast släpper både fångarna och skeppen.

Sällan har Israel varit så illa ute i omvärldens ögon som nu.

Följ ämnen i artikeln