Kim Kardashians stjärt lurar förmodligen alla

Om du planerar att vara naken i en tidning, kalla det ”konst”. Anlita en fransk modefotograf vid namn Jean-Paul eller Patrick, känd för sina djuplodande studier av kvinnokroppen. Publicera bilderna i arty New York-tidning.

På detta vis har ju Kim Kardashian sett till att hennes stjärt nu inte bara avfärdas som en stjärt, utan betraktas som ett fenomen som säger en massa saker om vår samtid.

De omtalade pinuppbilderna som pryder kulturmagasinet Papers omslag påstods kunna ”break the internet”. Det vill säga göra kaos med Facebooks stränga nakenpolicy, få serv­rar att smälta och viral­sajter att implodera av klicken.

Internet överlevde visserligen, enligt BBC. Men på sätt och vis kan man säga att Kim Kardashians näckande gjorde nätet mer meningslöst.

Alla reaktioner tycktes för mig så regisserade, som om samma gamla maskineri gick i gång, gnisslande i sina hjulspår.

Snabbt producerades skämtbilder, memes, exempelvis en där Kim Kardashian är en kentaur. Roligt. Kvinno­hatarna kom galopperande från sina mans­forum och fyllde kommentarsfält med svammel om att mödrar inte bör visa sig nakna.

Snart publicerades långa analyser, så kallade ”think pieces” (alltså essäer skrivna av skribenter som tar popkultur seriöst, med avancerade rubriker som: ”Like a round shiny mirror Kim Kardashian’s butt reflects our cultural panics and anxieties”).

Till dessa hörde även själva intervjun med Kardashian i Paper Magazine, som få faktiskt verkar ha läst.

Den handlar å andra sidan också främst om Kims utseende.

Skribenten målar upp hennes docklika öron, whisky­färgade gyllenhy, fjädervippor till ögonfransar, den eleganta Lanvin­kappan hon sveper om sin utsökta kropp, och drar slutsatsen att all denna perfektion är en symbol för till­varons meningslöshet.

Eller nåt sånt.

Är Kim Kardashian fejk eller äkta, feministikon eller offer? Är nakenbilderna, tagna av Jean-Paul Goude, som tidigare skildrat svarta kvinnor som exotiska vilddjur, i grunden rasistiska?

Jag säger inte att det är ointressanta frågor, bara att de dyker upp som på beställning för att mata internetmonstret och dess profitörer.

Själv blev jag mest besatt av en annan del av Kim Kardashian på de där bilderna, nämligen hennes skälmska leende. Hur hon garvar åt oss alla.

Följ ämnen i artikeln