Viktigaste ämnena blev dessvärre mest virriga

Europas säkerhet och stödet till Ukraina är de viktigaste frågorna under kommande mandatperiod i Bryssel.

I SVT:s slutdebatt om EU-valet blev dessa ämnen dessvärre mest virriga.

Toppkandidaterna för de åtta svenska partier som sitter i EU-parlamentet drabbade i kväll samman i en tvåtimmarsuppgörelse i SVT.

En föreställning som är i mastigaste laget för andra än de politiskt överintresserade, vilket sannolikt är skälet till att det rivstartades med de tyngsta ämnena.

Som exempelvis förskjutningen högerut som söndagens val förmodas resultera i och som i sin tur har lett till vissa positionsförflyttningar på den svenska högersidan.

Sverigedemokraterna har plötsligt övergett sitt motstånd mot samröre med Moskvatrogna partier och kan nu tänka sig att samarbeta med Putinvänliga högerextremister.

– Det kan bli aktuellt att föra dialog med partier vi inte är överens med i frågan om Ukraina, förklarade sverigedemokraten Charlie Weimers.

Exakt vad han menade med det blev inte alldeles klarlagt, men det var bara början.

Under den gångna mandatperioden i EU har uppgörelser ofta träffats i den politiska mitt där både socialdemokrater och moderater kan umgås utan alltför stora våndor.

Men den tiden tycks snart vara förbi.

Moderaten Tomas Tobé, vars utspel i början på valrörelsen om att hans parti tillsammans med S och SD blev överspelat av Åkessons positionsförflyttning, snurrade till det då han skulle orientera sig i det kommande landskapet.

Han tänker inte samarbeta med Rysslandsvänliga partier. Men att göra upp i sakfrågor går bra.

Programledaren Anna Hedenmo gjorde vissa ansträngningar för att reda ut vad Tobé menade, men högerpolitikerns inställning i frågan förblev outgrundlig.

Kristdemokraten Alice Teodorescu Måwe viftade med en penna och lät meddela att hennes gräns går vid partier som inte är för Ukraina.

Ett någotsånär tydligt besked, om det inte hade varit för att hennes partiledare Ebba Busch tidigare öppnat för ett ”begränsat samarbete” med ytterhögern.

Toppkandidaterna drabbade samman i SVT:s slutdebatt.

All denna förvirring borde ha gett partierna till vänster smashläge.

Men till saken hör att det finns Putinkramare även i det lägret i Bryssel, vilket inte minst sverigedemokraten Weimers utnyttjade.

Även nästa ämne, stödet till Ukraina, handlar om Europas säkerhet.

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt fick in en rolig oneliner – ”Att luta sig mot Liberalerna är som att luta sig mot ett duschdraperi” – och Tobé gjorde stark comeback.

Men inte heller detta avsnitt klarade sig utan labyrinter och irrgångar.

Tydligare, rakare och intensivare blev det under det ämne där Europaparlamentet har minst beslutskraft, Israels krig mot Hamas.

– Ni borde skämmas, sa Teodorescu Måwe, fortfarande viftande med sin penna, i ett utfall mot de partier som vill pausa EU:s handelsavtal med Israel.

En god insats som dock följdes upp med dumheter som svårligen lät sig tolkas på annat sätt än att alla som kritiserar Israels politik är antisemiter.

I övrigt?

Socialdemokraten Heléne Fritzon hamnade på defensiven i ämne efter ämne, Centerns Emma Wiesner var vass under migrationsdebatten och i integritetsfrågor, men blandade och gav en hel del under kvällen.

Liberalen Karin Karlsbro bet till under avsnittet om klimatet, men glömdes i övrigt bort av alla, möjligen även av sig själv, och miljöpartisten Alice Bah Kuhnke puttrade bekvämt på och glänste då och då.

Bäst överlag var den politiske räven Sjöstedt och kunnige Tobé. Och Teodorescu Måwe, nybörjare i sammanhanget men rutinerad debattör, tog det mesta av Weimers syre.

Politiken i Bryssel är komplicerad. Det, om inte annat, fick tittarna en påminnelse så god som någon om i kväll.

Följ ämnen i artikeln