Därför är det viktigt att USA och Kina blir ”kompisar”

USA:s utrikesminister Anthony Blinken fick träffa Kinas president  Xi Jinping i Peking.

Trots att inga konkreta resultat kom ut av mötet mellan USA:s utrikesminister Anthony Blinken och Kinas president Xi Jinping måste det ses som en klar framgång. I bästa fall början till en vändning.

Det är viktigt för världen att Kina och USA viker av från den totala kollisionskurs de befinner sig på.

Att det blivit så spänt mellan den nuvarande supermakten och den som vill ta över beror på att Kina tar alltmer plats i världspolitiken och blir alltmer diktatorisk vilket USA och västvärlden ser på med oro.

Väst fruktar att Kina ihop med Ryssland vill etablera en ny världsordning med helt andra spelregler än de som gäller under den nuvarande.

Den gamla stormakten håller emot medan den nya hela tiden försöker utöka sitt revir på ett alltmer aggressivt sätt.

Under ett antal år har de två sidorna knappt kunnat tala med varandra. De bilaterala relationerna har varit i det närmaste nedfrysta.

 

Blinken skulle egentligen ha rest till Kina redan i februari men den gången ställdes resan in på kort varsel sedan president Biden gett order om att skjuta ner vad man hävdar var en kinesisk spionballong över USA.

Länderna har sedan dess utväxlat hårda ord på distans gällande Kina stöd för Rysslands krig i Ukraina, Kinas försök att militärt pressa Taiwan och incidenter till havs och i luften i Sydkinesiska havet där amerikanska och kinesiska militärfarkoster varit farligt nära att kollidera med varandra.

Spionballongen, innan den sköts ner.

Att resan nu blev av och att Blinken fick träffa Kinas president Xi Jinping måste tolkas som ett försök från Kina att markera att man vill gräva ner de vassaste delarna av stridsyxan.

USA är den som de senaste månaderna sökt kontakt men fått kalla handen.

Bortsett från det faktum att ett krig mellan de två länderna skulle vara förödande på många sätt finns ett antal skäl till att världen skulle tjäna på öppna kommunikationskanaler och en lägre konfliktnivå mellan USA och Kina.

Klimathotet

Tillsammans står de två länderna för omkring 40 procent av utsläppen av växthusgaser. Varje lyckad strategi för att hinna få ner utsläppen innan det är för sent kräver att de två länderna inte bara samarbetar utan tar på sig en ledarroll. I stället för att skylla på varandra.

Patienter undersöks på ett sjukhus i Jinyintan under början av covidpandemin.

 

Nästa pandemi

Covidpandemin hade sitt ursprung i Kina. Fortfarande vet vi inte säkert hur den uppkom. Ett bättre klimat mellan USA och Kina kan leda till en öppnare inställning från Kina när det gäller att dela med sig att data kring uppkomsten av viruset. Det i sin tur kan hjälpa världen att förhindra nästa pandemi.

Stabil världsekonomi

De två länderna står för en stor del av handeln i världen. Båda är oerhört viktiga för stabiliteten i världsekonomin. USA:s förre president Donald Trump startade ett handelskrig mot Kina där han införde en rad tullar på kinesiska varor. Biden har av rädsla för att på hemmaplan betraktas som mjuk mot Kina i stort fortsatt på samma linje.

En lägre konfliktnivå kan leda till att världsekonomin utsätts för färre påfrestningar och minska risken för en global recession.

Under sitt besök försäkrade Blinken att USA:s mål inte är att koppla loss sig helt från Kinas ekonomi. Bara att minska sitt beroende av viss import från Kina.

Men även om den hårda retoriken mellan Kina och USA dämpas kan det inte dölja att det finns frågor där man är djupt oense och att dessa fortsätter att utgöra en fara för världsfreden.

Amerikanska flottans bild av ett kinesiskt fartyg som gör en ”osäker manöver” i sundet mellan Taiwan och Kina.

 

Taiwan

Kina deklarerade tydligt under mötet att det inte finns några kompromisser om Taiwan. Det innebär i klartext att Peking tänker genomföra en ”återförening” med den självstyrande ö-nationen. Med militära medel om så krävs.

Samtidigt har president Biden försäkrat att USA kommer att försvara Taiwan i händelse av ett kinesiskt angrepp.

Det bästa världen kan hoppas på är att konfrontationen skjuts så långt fram i tiden att Kinas position hinner ändras.

En ny världsordning

Kina lovar fortsatt att inte skicka militära vapen till Ryssland men ingen tvekan råder om att Kina stöttar Ryssland i kriget mot Ukraina. Detta för att Kina behöver Putins hjälp för att störta den liberala världsordningen och ersätta den med något som passar auktoritära ledare som Xi bättre.

Mötet mellan Xi och Blinken löste inga problem men visar att båda sidor inser att det är dags att skruva ner tonläget innan saker och ting hamnar utom kontroll.