”Sopranos” dyker upp när jag läser om Nuder

”Om Tony sa ja menade han nej. Om han sa att han var på gott humör visste man att nån snart skulle dö.”

David Chase skapade tv-serien ”Sopranos” och hans analys av den självömkande och ätstörde maffiabossen Tony är fascinerande. Kolla själva, dokumentärserien ”Bästa sändningstid” ligger på SVT Play. Upprinnelsen till milstolpen ”Sopranos” var Chase irritation över tv-seriernas förljugna sätt att beskriva människor. Folk verkade alltid säga precis vad de menade, men i verkligheten är det tvärtom. Tony fick alltså säga nej när han menade ja.
 

Inga jämförelser i övrigt, men Tony Sopranos irrationella och mänskliga beteende dök upp i huvudet när Expressen avslöjade att förre finansministern Pär Nuder hjälpt tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson att sälja sitt kritiserade vårdbolag Svensk samhällsutveckling till välfärdsföretaget Frösunda för 223 miljoner kronor. Samma Nuder som lagt miljoner i hög i sina bolag samtidigt som han kvitterat ut statsrådspension.

Nu är ju inte Nuder ensam toppsosse som följt pengarna.
 

Thomas Östros, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson tillträder i augusti sin nya tjänst som vd för Bankföreningen. Göran Persson gick efter sin tid som partiledare till konsultbyrån JKL. Den tidigare S-strategen Stefan Stern skrev nyligen en stor debattartikel i Svd där han varnade för att det vore ett stort misstag om de mest högljudda inom S och LO lyckas tvinga Stefan Löfven att gå till val på att förbjuda vinster i välfärden. Stern var förutom biträdande partisekreterare också statssekreterare åt Mona Sahlin. I dag är han seniorkonsult i Magnora AB vars affärsidé är att vara ”långsiktig ägare till kunskapsföretag som skapar värde åt alla intressenter”. Han är också nyutnämnd vice vd för Magnoras nya vårdbolag Silver Life.
 

För mig får de här personerna tjäna sina pengar hur de vill. Men hade jag varit brukssosse hade jag funderat var deras hjärta egentligen befann sig när de hatade klassamhället och mässade om att sociala tjänster som vård, skola och omsorg aldrig kan reduceras till varor på en marknad.

David Chase hela grundidé till ”The Sopranos” var för övrigt att Amerika hade blivit så präglat av själviskhet att det till och med gjorde en maffiaboss sjuk.

Och så finns det de som tror att det bara var en maffia­serie.

Följ ämnen i artikeln