Jippo av aktietombolan känns rätt i tiden

Tänk er följande scen.

Oljemiljardären Ian Lundin kommer in på Globens stora scen till tonerna av Dallas-signaturen. Han får ett signerat exemplar av Björn Ranelids senaste roman i handen.

”Det har varit väldigt hårt för oss att läsa alla grymma kommentarer i medierna”, säger företagspatronen om skandalen med de svenska journalisterna som har fängslats i Etiopien.

Just så gick det nämligen till på det bisarra finansevent som hölls i Globen igår. En show som fick schlagerfinalen häromsistens att kännas som en gravallvarlig lärarkonferens. Bakom låg Avanza, banken som vuxit i takt med svenska folkets ökande intresse för att spela bort sina pensionspengar på börsen.

Vid närmare eftertanke skulle man faktiskt kunna beskriva småspararindustrin som vår tids Bingolotto – ett koncept med underhållning, slumpartade vinster och hög riskexponering (tänk hemliga lådor) i ett.

Att göra ett gigantiskt jippo av denna aktietombola, känns rätt i tiden.

Det är svårt att säga vad som var underligast med Avanza-tillställningen på Globenarenan: att Ranelid var här igen och pratade om sina tre Jaguarer, eller att han satt bredvid Ian Lundin, ordförande för ett bolag som utreds för folkrättsbrott och inbjuden för att prata om etik.

Den sistnämnde såg lite frågande ut när etiken kom på tal.

Sudan? Där är folk ju jätteschyssta mot familjen Lundin! Och varför ringde inte Martin Schibbye och Johan Persson innan de drog iväg till otäcka Ogaden? Lundin Petroleum hade gärna visat dem runt och ”ordnat resan”.

Men kanske är det allra mest patetiska här ändå att just Avanza låstas vara intresserade av etik.

Precis som många andra banker och pensionsbolag uppmanar de ju ständigt sina kunder att investera sina sparade slantar i Lundinföretagen. Under hösten 2011, samtidigt som de svenska journalisterna har suttit inlåsta i etiopiska fängelseceller, har Lundin Petroleums aktiekurs mer än fördubblats. Placera! Köp! Råvaror är det hetaste nu, som bankernas rådgivare säger.

Hos vem skulden ligger är en mer komplicerad fråga än vi vill tro.

Följ ämnen i artikeln