De har lättare att träta om skatterna än om jobbfrågan

Det är skatterna valet kommer att handla om.

Inte om jobben.

Väljarna sätter jobben högst på dagordningen. Det gör partierna också.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Mona Sahln (S) möttes i sin fjärde duell på sju dagar stod det ännu en gång klart att det inte är vad valdebatten kommer att handla om.

Den kommer att handla om skatterna. Och socialförsäkringarna, det som Fredrik Reinfeldt kallar för bidrag.

Det beror inte på att Sahlin och Reinfeldt tycker att jobben är oviktiga. Långt därifrån.

Men där blir skillnaderna mellan det blå och det röda laget inte lika tydliga.

Båda vill ha full sysselsättning, båda vet att det är jättesvårt.

Det som skiljer dem åt är hur man når målet. Metoder i all ära. Men det sprakar sällan när de diskuteras.

I skattefrågan sätts däremot de ideologiska skillnaderna mellan de båda regeringsalternativen på sin spets. Och det märktes med all önskvärd tydlighet i gårdagens duell.

Reinfeldt anklagar Sahlin för att vilja höja inkomstskatten för tre miljoner löntagare. Han påstår också att hon vill införa dubbla förmögenhetsskatter för en kategori människor, de som bor i dyra hus och är förmögna.

Samt att de rödgrönas förslag att höja skatten på bensin med 49 öre drabbar dem som har det sämst.

Mona Sahlin hävdar att 90 procent av regeringen Reinfeldts skattesänkningar har gått till den rikaste tiondelen. Hon påstår att han ljög i förra valrörelsen när han sa att bensinskatten inte skulle höjas – trots att regeringen sen gjorde det.

Fredrik Reinfeldt sa att han för närvarande inte ser några behov av att höja skatterna under nästa mandatperiod. Någon kan höjas, men i så fall ska en annan sänkas.

Medan Mona Sahlin påstod att Reinfeldt inte förstår att det behövs lite extra skattepengar när arbetslösheten är nio procent och klyftorna behöver bryggas över.

Kort sagt, det var mycket skatter. Och det blir ännu mera sedan.

Om en del annat var Sahlin och Reinfeldt däremot statsmannamässigt överens. De offentliga finanserna ska vårdas som en nyfödd baby. Euron är inget Sverige ska byta till i brådrasket och hela projekten måste utvärderas med tanke på krisen i Grekland och rekordstora budgetunderskott i rader av länder.

Mötet mellan tungviktarna Reinfeldt och Sahlin var stundtals mycket fränt, på ett sätt som är mycket ovanligt i det finkammade Sverige. Det är inte var dag oppositionsledaren kallar statsministern för feg och – indirekt – lat.

Och så kommer det att fortsätta.

Valet ser ut att bli mycket jämnt. Varken Sahlin eller Reinfeldt kommer att lägga ner vapnen förrän vallokalerna stänger om 131 dagar.

Följ ämnen i artikeln