Han är regeringens sämsta minister

Gustav Fridolin är regeringens sämsta minister.

Men bara två av totalt 23 statsråd får godkänt av svenska folket i den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio.

Betyg på alla ministrar – bläddra i bildspelet här ovanför

I dag är det exakt två år sedan förra valet. Och precis som vi gjort i drygt 20 år har Aftonbladet bett svenska folket sätta betyg på regeringens ministrar.

Det är ingen ljus bild som väljarna har av regeringen. Ända sedan 2014 har bara två av regeringens ministrar fått betyget godkänt av svenska folket.

Båda har fått sänkt betyg

I den här, liksom i den förra mätningen som publicerades i december förra året, är det bara två ministrar som får godkänt för sina arbetsinsatser, inrikesminister Anders Ygeman (S) försvarsminister Peter Hultqvist (S). Båda får dock sänkt betyg jämfört med förra mätningen.

Ygeman har hand om polisen, terroristbekämpningen och gränskontrollerna och har av det skälet fått ta stor plats på scenen under det gångna året. Dessutom har han klarat sig undan skandaler och svår kritik.

Även Peter Hultqvist har fått stort utrymme. Det allt besvärligare säkerhetspolitiska läget och uppgörelsen om det framtida försvaret är några av de frågor som han hanterat.

Sex statsråd får bättre betyg än förra året, fyra tappar. Tio gör varken bättre eller sämre ifrån sig i år än de gjorde förra året enligt väljarna. Tre är nykomlingar i regeringen.

MP har problem

Att Miljöpartiet har problem vet vi redan. Det avspeglas också i den här listan. Av de statsråd som får bäst betyg är ingen från de gröna. Av dem som får lägst betyg är två från regeringens minsta parti, nya miljöministern Karolina Skog och språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin.

De får båda en tvåa av väljarna. Det smärtar minst för Karolina Skog som knappast synts på banan sedan hon utsågs till statsråd för knappt fyra månader sedan.

Värre är det för Gustav Fridolin, en av regeringens partiledare som dessutom har drabbats av riktigt dåliga förtroendesiffror sedan han blev minister. Det här är ytterligare ett bevis för väljarnas besvikna, och tvekande inställning till den vältalige skåningen.

I förra mätningen fick hans tidigare språkrörskollega Åsa Romson och förre statsrådet Mehmet Kaplan betyget 1,9. Det var den mätningens lägsta siffror.

Genombrott för Löfven

För Stefan Löfven (S) erbjuder mätningen ett genombrott. För första gången sedan han blev statsminister höjer svenska folket hans betyg. Visserligen blygsamt, från 2,4 till 2,5. Men dock en rörelse i positiv riktning efter att sedan 2014 legat stadig parkerad på 2,4-strecket.

Men han halkar trots det efter lite. 2014 låg han på sjunde plats på väljarnas betygsliga, förra året på femte plats, i år på delad sjätteplats.

Löfvens företrädare Fredrik Reinfeldt (M) pendlade mellan betygen 3,4 och 3,8 under sina år som statsminister.

Visade klorna

Det statsråd som får högst betygspåslag är högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), hennes betyg ökar med 0,2. Hennes arbetsuppgifter är inte särskilt publika men i den uppmärksammade Machiariniaffären på Karolinska institutet, KI, visade hon nyligen klorna. Både universitetskanslern och KI:s styrelse fick sparken. Det kan vara det som återspeglas i det nya betyget.

Den som tappar mest är Gustav Fridolin vars betyg sänks med 0,4. Det är svårt att se hur han ska lyckas bryta sin nedåtgående spiral. Kanske har han själv någon bra idé?

Anna Ekström som i går utsågs till ny gymnasie- och kunskapslyftsminister ingår av naturliga skäl inte i undersökningen.

Aftonbladet/Inizio

Partiledarligan

Stefan Löfven (S) 2,5

Isabella Lövin (MP) 2,3

Gustav Fridolin (MP) 2,0

Bäst i partiklassen

Anders Ygeman (S) 3,2

Peter Hultqvist (S) 3,1

Margot Wallström (S) 2,8

Mikael Damberg (S), 2,7

Sämst i partiklassen

Ibrahim Baylan (S) 2,2

Sven-Erik Bucht (S) 2,2

Karolina Skog (MP) 2,0

Gustav Fridolin (MP) 2,0

Betygsskalan

5. Mycket bra.

4. Ganska bra.

3. Varken bra eller dålig.

2. Ganska dålig.

1. Mycket dålig.

Så gjordes undersökningen

Totalt intervjuades 992 personer som speglar den svenska befolkningen över 18 år. De hämtades från Schibsted och Inizios intervjupanel. Intervjuerna, som gjordes via webben, mellan 7 och 12 september. Bara de som kände till ministern fick sätta betyg.

Bli en del av panelen du också!

Klicka här för att gå med!