Sverige och världen behöver fler hjältar

Hugo Salming från Älvängen är första hjälten som prisas. Han räddade genom en snabbtänkt manöver två kollegor som var fast på Oceanas tak vid branden.

Världen behöver fler hjältar, Sverige behöver dem. Aftonbladet har i 17 år lyft och hyllat Svenska hjältar.

Varje år har vi inför publiceringar och galor sagt samma sak: Aldrig har det varit så viktigt som nu. I år är inget undantag.

Goda nyheter hittar inte alltid fram till nyhetsredaktioner, men det är också en sanning med modifikation. För det handlar också om hur vi på redaktionen letar, vad vi söker och hur vi fokuserar.

Det är naturligt att oron i vår omvärld med krig, inflation och klimatkris tar stor plats. Det är också ganska självklart att Sveriges gängkriminalitet, ökade segration och utmaningar inom såväl vård som skola får ta plats.

Varje dag försöker vi ändå hitta ljusglimtar, men det räcker inte. Eländet tar lätt över. Därför är det viktigt för mig som publicist och Aftonbladet som nyhetsmedia att resa ut i Sverige och möta människorna som gör skillnad. Att berätta om alla goda, inspirerande och hoppfulla initiativ. För de finns där. Det finns massor med hopp och helt fantastiska människor runt omkring oss.

 

Denna vecka inleds Aftonbladets hjältevecka.

Förr anordnade vi en stor gala på Cirkus för att fira dessa hjältar. Kändisar, näringslivstoppar och politiker, som lätt får väldigt mycket uppmärksamhet, fick sitta på åskådarplats och lyssna på hjältemod från Sveriges alla hörn.

Galan var omtyckt av många, men de senaste åren har vi valt en ny väg genom att försöka integrera hjälteberättelserna mer i vår vanliga nyhetsbevakning. Istället för att de utvalda hjältarna ska resa till Stockholm en kväll per år reser Aftonbladet ut till olika platser i landet. Vi ordnar firanden på de platser där hjälteinsatserna skett, tillsammans med de personer som våra hjältar betyder allra mest för. Vi har bland annat haft skolgårdskonsert i Vällingby, pizzafest i Måttsund och tårtkalas i Älvängen.

 

För att hitta våra svenska hjältar ber vi er läsare om tips.

I år fick vi in sammanlagt 12 000 nomineringar. Det sprider hopp, och vi vet att det bara är en bråkdel av all medmänsklighet som faktiskt finns runt om oss. Vi har skrivit om flera av insatserna, och vår Svenska hjältar-jury har valt ut fem som prisas och lyfts särskilt under Hjälteveckan.

Genom att visa medmänsklighet, civilkurage och stort mod när situationer krävt det har dessa fem hjältar förändrat eller räddat livet på andra. Det gör dem till förebilder för oss alla och det minsta vi kan ge dem är vår uppmärksamhet.