Stoppa terrorn mot världens muslimer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-07-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är kanske

sant att brittisk polis nyligen avstyrt ett sprängattentat med bilbomber i London. Men det får vi nog aldrig veta.

Det skulle rentav kunna vara sant att ett antal brittiska terrorister för knappt ett år sedan hade planer på att spränga passagerarflyg med hjälp av sataniskt listiga flaskbomber (varvid myndighetstrakasseriet mot all världens flygpassagerare eskalerade till det outhärdligas gräns). Men det tvivlar jag på. Något dussin personer häktades men inga bevis presenterades. Och de häktade ingår nu i ett brittiskt Minigulag där över 100 personer sitter frihetsberövade på obestämd tid.

Hade det funnits bevis mot alla dessa påstådda terrorister hade de kunnat dömas i vanlig ordning i vanliga domstolar. Därvidlag finns inga problem. All form av terrorism är olaglig och har alltid varit det.

Men detta parallella rättssystem som vi bygger upp både i Europa och i USA är ett nederlag för demokratin och bränsle för terrorismen. Det är inte demokratiskt att ha särskilda rättsregler för muslimer, särskilda häktningsregler för muslimer, särskilt lättvindig bevisprövning för muslimer, liksom hemliga bevis och hemliga rättegångar mot muslimer.

Just det är

det kanske inte heller någon ens aldrig så bombliberal ledarskribent som vill påstå. Men från deras håll tycks man mena, precis som förre justitieministern Thomas Bodström och hans gelikar världen runt, att vi måste rädda demokratin genom att avskaffa den. Bodströmarna utgör därför ett mycket större hot mot vår demokrati än någonsin Usama bin Ladin.

Fast det är ju han som är huvudfienden, enligt de bombliberala politikerna och ledarskribenterna. Visserligen har han inte gett något enda litet livstecken ifrån sig sedan vintern 2001, men får man tro vår liberala press så leder han ett världsomspännande terrornät från någon grotta i Afghanistan. Det var ju hans al-Qaida som försökte spränga bilar i London, samtidigt för övrigt som hans al-Qaida genomförde ett sprängattentat i Jemen.

Men Usama bin Ladin

är, död eller levande, en tacksam fiende, en politiskt perfekt representant för terrorismen. Han är ju rik och saudiarabier till att börja med. Och han bedrev terrorism långt före ockupationen av Irak.

Det senare är mycket viktigt för bombliberalerna eftersom de hela tiden upprepar att ockupationen av Irak inte skapar terrorism, lika lite som den israeliska ockupationen av palestinskt land skulle ha något samband med terrorism.

En ledarartikel i Svenska Dagbladet 4 juli sammanfattar perfekt denna nya bombliberala hållning. Där slår man i tur och ordning fast att terrorism inte har med fattigdom och förtryck att göra, att kriget mot terrorismen inte förvärrar läget utan att kriget tvärtom går mycket bra (som när sångerskan Dilba vägrades flyga från Arlanda) och att terrorism beror på islam.

Den sista slutsatsen är något vågad varför ledarskribenten nyanserar sig något: ”Detta betyder inte att alla muslimer är terrorister.”

Det är förstås en tröst, eftersom det finns över en miljard muslimer.

I den andra morgontidningen har man kommit fram till att terrorismen beror på dels antisemitism och dels islam.

Västvärlden kan alltså tryggt fortsätta sina krig i muslimska länder och nedmonteringen av vår demokrati. Det är förfärliga slutsatser som svensk morgonpress börjat visa upp. Det börjar likna Danmark.

Expressen skriver: ”Att reducera jihadismen till ett ’motstånd’ mot Irakkriget eller ockupationen av Palestina är att göra ett stort misstag.”

Visst.

Men det är det väl ingen som gör. Det finns en uppsjö av andra orsaker som religiös fanatism, frustration över ett rättsligt förtryck, arbetslöshet, rasism och ren galenskap. Däremot är vi många som menar att Irakkriget och ockupationen av Palestina är de två enskilt viktigaste faktorerna bakom den terrorism som riktar sig mot demokratin. Som tredje viktigaste enskilda faktor skulle jag vilja peka på den framväxande terroristlagstiftningen som inte bara sätter västerländsk rättssäkerhet ur spel utan mer och mer får karaktären av raslagstiftning. Det är ju inte mot vita svenskar som undantagslagarna riktar sig, för, som Thomas Bodström sade, ”problemet är ju att många av dom här människorna har gått och blivit svenska medborgare.”

Om nu demokratin är det överlägsna styrelseskicket, en uppfattning som jag delar med liberalerna, så är ändå vårt sätt att lansera detta överlägsna system i Mellanöstern helt vansinnigt. Och orättvist. Om Usama bin Ladin lever så har han mycket att tacka våra västerländska politiker för. Han ville nog ha fram ett religionskrig. Men det var inte han som skapade det, utan vi själva.

Jan Guillou

Följ ämnen i artikeln