Så är kungen släkt med Gustav Vasa

I juni gifter sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling i Storkyrkan i Stockholm. Aftonbladets historieexpert Herman Lindqvist berättar historien om släkten Bernadotte – anfader för anfader.
I dag: Läsarnas egna frågor.

Varifrån kommer namnet Bernadotte? Vad betyder det?

Den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte, som kom till Sverige för att bli kung Karl XIV Johan, föddes i staden Pau (uttalas På) i provinsen Béarn i sydligaste Frankrike, alldeles vid Pyrenéerna. I Béarn blev det vanligt redan på 1600-talet att man tog efternamn efter den gård eller det hus man bodde i. Marskalk Bernadottes farfars farfars far hette Jouandot deu Pouey. Han gifte sig 1615 med en kvinna som hette Germaine och som var delägare av en gård som hette Bernadotte. De fick en son som hette Pierre och som tog sig namnet Bernadotte efter gården han fick ärva. Bernadotte betydde i det här sammanhanget  ungefär ”Bernhards lilla ställe.” 

Har kungen släktingar kvar i Frankrike och är de också kungliga?

Karl XIV Johan hade en åtta år äldre bror som hette Jean Évangéliste Bernadotte och som blev kvar i Pau. Strax innan Jean Baptiste reste till Sverige för att bli tronarvinge ordnade han så att brodern blev fransk baron. Titeln gick i arv till äldste sonen i den familjen ända till den femte baronen Louis Henry Bernadotte, som avled 1966. Släkten finns kvar på kvinnolinjen där en ättling, som var född med förnamnet Bertil, har återtagit det gamla släktnamnet och kallar sig därför Bertil Bernadotte. Kungafamiljen har omkring hundra släktingar i Frankrike. De finns i landets alla delar, de är varken kungliga eller adliga och är verksamma i vanliga franska medelklassyrken. De umgås inte med sina kungliga svenska släktingar. Karl XIV Johan hade även en farbror som emigrerade till USA och försvann där. 

Det finns de i släkten Bernadotte som kallar sig ”greve Bernadotte af Wisborg”. Varför heter de så, och vad är Wisborg? 

Den förste ”greve Bernadotte af Wisborg” var prins Oscar, hertig av Gotland, näst äldste son till Oscar II. Han var den förste i släkten som gifte sig icke-kungligt (1886 med hovdamen Ebba Munck af Fulkila). Han förlorade då arvsrätten till Sveriges krona och sin hertigtitel. Som kompensation fick han 1892 istället den ärftliga titeln ”greve af Wisborg” av sin morbror, storhertig Adolf av Luxemburg. Namnet Wisborg kom av den pampiga medeltida borg som en gång fanns i sydvästra Visby, en påminnelse om Oscars förlorade hertigdöme.  Kung Carl Gustafs farbröder, prinsarna Sigvard och Carl Johan och deras kusin Lennart gifte sig också icke-kungligt och förlorade även de sina prinstitlar, men år 1951 fick alla tre bli grevar af Wisborg, fast de inte hade något med Gotland att göra. Den gången kom utnämningen från storhertiginnan Charlotte av Luxemburg. Ingen greve Bernadotte af Wisborg finns i den svenska adelskalendern, för ätten är inte introducerad på Riddarhuset. Därmed kan man se dem i kalendern över den ointroducerade adeln, en rolig bok med levande historia. De fyra första grevarna af Wisborg har många ättlingar i dag. De tillhör den icke kungliga delen av familjen Bernadotte.

Är det sant att Victoria är släkt med Gustav Vasa. Hur är det möjligt? Hon kommer ju från en fransk invandrare som började som enkel soldat?

Ja. Victoria är inte bara släkt med Gustav Vasa utan med alla våra tidigare dynastier och många gamla riddarsläkter som Birger Jarls familj, ja till och med heliga Birgitta, ända ner till Erik Segersäll som levde på 900-talet!

Det beror på att Gustav Vasa, som var adelsman med släkttrådar långt bakåt i den svenska makteliten, hade fem döttrar som gifte sig med tyska furstar och sonen Karl IX , vars dotter också gifte sig med en tysk furste. Deras ättlingar blev så småningom svenska drottningar. Karl XIV Johan och hans drottning Désirée hade själva inte kungligt blod, men de fick en son, som blev Oscar I. Han gifte sig med prinsessan Josefina av Bayern, som var den första som förde med sig Vasa-blod till familjen Bernadotte. Deras son Oscar II gifte sig också med en tysk prinsessa, Sofia av Nassau med Vasagener. Deras son Gustaf V var gift med Victoria av Baden, som inte bara var släkt med Gustav Vasa utan dessutom Gustav III och Karl X Gustav. Så har det fortsatt ända till kung Carl Gustafs mor, prinsessan Sibylla, som hade samma historiska arv. Resultatet är att Victoria och hennes syskon, visserligen härstammar från en fransk borgerlig anfader sju led tillbaka, men sedan dess har familjen vävts in rejält i den svenska historien och är dessutom släkt med nästan alla regerande och avsatta monarkier i Europa.

Är det sant att kung Carl Gustaf och hans barn har arvsrätt till den engelska tronen? Hur hänger det i så fall ihop?

Jo det är sant, fast kung Carl XVI Gustaf har liten chans att någonsin få sätta sig på den engelska tronen, han har nämligen könummer 192, Carl Philip 193, Victoria 194 och Madeleine 195. Det beror på att kung Carl XVI Gustafs mammas farfar var son till drottning Victoria av Storbritannien. Kungen är därmed dubbel brylling med drottning Elisabeth, har experter räknat ut. Norges kung Harald är närmare släkt med Elizabeth, så han har fått nummer 62 medan Danmarks drottning Margrethe står långt bak i kön, på plats nummer 221.

Följ ämnen i artikeln