Fem år av vad, Alice Teodorescu Måwe?

Alice Teodorescu Måwe må vara en av de opinionsbildare som satt stort avtryck i debatten under det senaste decenniet, men som politiker övertygar hon inte.

Kristdemokraternas kris kommer inte att vara löst efter EU-valet.

Partiet har, om möjligt, blivit ännu svårare att förstå sig på.

Kristdemokraterna kommer komma in i EU-parlamentet, men där verkar ambitionerna ta slut. KD har använt valrörelsen till att profilera sig som Sveriges nya anti-muslimska parti, och debattera vad som är en utomeuropeisk värdering och inte, men hur det ska översättas i politik är en gåta.

Kristdemokraterna har haft ett tufft år. Turerna kring den förra KD-politikern Sara Skyttedal har skakat om partiet i grunden och oavsett hur det går i det här valet har partiet dragit en lättnades suck och tackat högre makter för Alice Teodorescu Måwe. Men att nöja sig är en farlig position i politiken.

Ebba Busch svepte in och räddade en kraschande valrörelse när hon rekryterade Teodorescu Måwe. Samtidigt satte hon sin egen trovärdighet i pant. Hon är inte en helt okontroversiell inom partiet och utan sin ministerpost hade det redan nu varit en ledarkris i KD.

Det finns så många följdfrågor att ställa när en politiker går till val på ”värderingar” som KD och Alice Teodorescu Måwe gör – hur ska de omsättas i politik? Vem bestämmer vilka värderingar som är okej och vilka som inte är det? Vad händer med de personer som inte följer ”rätt” värderingar?

Alla dessa frågor får Alice Teodorescu Måwe i Aftonbladets utfrågning och ingen av dem finns det en svar på. Särskilt relevant såhär i en EU-valrörelse är hur dessa värderingar ska omsättas i politik i Europaparlamentet. Svaret är ju att de inte kan omsättas i politik och policy. Debatten om värderingar handlar om opinionsbildning och om att förskjuta debatten åt något håll. Det är också en del av en politikers arbete, men det är långt ifrån deras enda uppgift.

Alice Teodorescu Måwe.

Visst har det varit underhållande att KD kastat ut Alice Teodorescu Måwe i en politisk debatt som saknar svar. Det är underhållande med politiker som inte kan besvara frågan om vad det är för samhällsproblem de egentligen vill lösa med sin politik.

Men kanske är det inte underhållning som väljarna vill ha såhär några dagar före valdagen. De flesta väljare vill veta varför ska de rösta på just dig – du kandidat som vill föra deras och Sveriges talan i Europaparlamentet i fem år framåt. I Europaparlamentet gäller det att jobba hårt, vara en skicklig förhandlare och ha utmärkta sociala färdigheter. Alice Teodorescu Måwe har mycket att bevisa om hon kommer in.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Vi förstår vad Alice Teodorescu Måwe säger. Hon har, som hon själv påpekar, sagt samma sak i femton år. Men varför hon säger samma sak i sin nya roll som europaparlamentariker, det är svårare att förstå.

Skrytkvot: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Mycket lite skryt och det är på pluskontot, även om betyget för skryt blir lågt.

Humor:

Noll, men man behöver inte vara humorist för att man är politiker.

Känslostyrka: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Högt tonläge är Teodorescu Måwes signum och det får vi gott om - fyra i betyg.

Extra pluspoäng för uttrycket ”stressgråt”, något alla överarbetade småbarnsföräldrar kan relatera till.