Dags att sluta kalla kvinnor kompetenta

Nya jämställdhets­ministern Maria ­Arnholm är 54 år, har studerat juridik på Stockholms universitet, jobbat som vd för pr-byrån Springtime, varit kommunikationsdirektör för Coop, stabschef hos Bengt Westerberg och statssekreterare åt sin företrädare Nyamko ­Sabuni. Imponerande cv, men hennes nya chef Jan Björklund intygar ändå att hon är ”kunnig” och ”klok”.

På sin pressträff i måndags sa Nyamko Sabuni på skämt att hon nu kunde tänka sig att bli chef för Volvo och statsminister, innan hon la till att ”det finns kompetenta kvinnor”. Att kvinnor ­rekryteras för sin kompetens måste fortfarande­ ­understrykas, också om de rekryteras från tunga ­poster till ännu tyngre uppdrag. År av utbildning, meriter

i arbetslivet och stort ­kontaktnät räcker inte.

De flesta kvinnor med ­hyfsade karriärer kan ­berätta historier om hur ­omgivningen värderat ­deras ­yrkesinsatser. De blir kallade ­talangfulla ­eller ­begåvningar fast de ­jobbat i tjugo år. En bra ­karriär kan ­möjligen till viss del ­förklaras av fallenhet men beror förmodligen mer på ­erfarenhet och skicklighet.

Problemet med den här ­typen av nedlåtenhet är att den sägs välvilligt. Tar du ­inte emot omdömet framstår du som otacksam eller överkänslig.

Att bli tillfrågad om vad man har för förebilder eller bli utsedd till förebild är ett annat öde som drabbar ­kompetenta kvinnor. Man kan höra hur de famlar lite men finner sig: ”Förebilder... oj … ja vi har ju många starka kvinnor i släkten.” Som att en kvinna inte kan ha tagit sig någonstans utan en ­av­görande förebild. När Jan Björklund tackade sin avgående minister sa han att hon varit en förebild för unga ­invandrarkvinnor. Inte illa.

Men han skulle också ha ­kunnat utnämna henne till en förebild för vältränade­ entreprenörer på Östermalm. Det är ironiskt att en person som haft till uppgift att arbeta mot köns- och ­etniska stereotyper blir ­reducerad till just kön och invandrarbakgrund sin ­sista dag på jobbet.

Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt gör samma sak när han en dag ska tacka av sin landsbygdsminister och ­finansminister. ”Tack Eskil Erlandsson, jag kan inte nog understryka vilken förebild du varit för småländska lantbrukare. Och tack Anders Borg, du har varit en förebild för bleka, förlästa östgötar i hela världen.”­

Någonting säger mig dock att det inte kommer hända.

Följ ämnen i artikeln