Det anses vulgärt att läsa sig till kunskap

Det finaste man kan vara i Sverige – och det här är näst intill vetenskapligt bevisat, mina vänner – är allmänbildad. Att inte tveka på Viskan, Ätran, Nissan och Lagan. Att kunna skilja Neil Armstrong från Neil Diamond. Att veta vad som förenar helium, neon, argon, krypton, xenon och radon.

Jodå, jag väntar tills ni googlat färdigt.

Välkomna tillbaka. Alltså, den som kan sådant har inte bara ett försprång i Trivial pursuit, utan dessutom hög status.

Det beror delvis på ren bekvämlighet. Folk som kan en massa saker är inte nödvändigtvis roliga att ha att göra med. Att kunna härleda låneordet besserwisser betyder rätt ofta att man är en sådan. Men folk som inte kan ett dugg är å andra sidan helt omöjliga att ha att göra med. Vad talar man med dem om? Den svenskaste av alla evigheter, den pinsamma tystnaden, är helt enkelt lättare att undvika om det finns ett rejält urval av pratbara ämnen.

Det intressanta är vad som händer med statusen om en allmänbildad plötsligt visar sig vara sjusärdeles specialbildad.

”Nörd” – svenskamerikanska för tönt – är inte ett positivt begrepp. Det bär snarare idiotens matta oxid än statusens gyllene glans, om man så säger. Och allt som oftast används det om folk som verkligen lärt sig något: datornörd, kulturnörd, tekniknörd.

Ni kanske invänder här att nörden inte bara kan något, han eller hon är helt fixerad vid en enda sak. Motsatsen till den allmänbildade.

Visst. Ni tar poäng. I teorin. Men jag vågar påstå att i praktiken blir folk stämplade som nördar långt innan de glömt bort det där med personlig hygien och sociala relationer. Det räcker med att verkligen vara intresserad av något speciellt.

Varför ger det ofta låg status, till skillnad från allmänbildning?

Här är en teori: alla fattar att nörden har ansträngt sig för att samla så mycket kunskap om en enda sak. Den allmänbildade, däremot, ger sken av att ha snappat upp lite ditten och datten i förbifarten. Han eller hon antas helt enkelt vara så flugpapprigt smart att allt möjligt fastnar i huvudet, alldeles av sig självt. Men nörden har pluggat.

Jag misstänker att vi lever i en kultur där det anses vulgärt, kanske rent av lite fuskigt, att anstränga sig för att fylla huvudet med något. Hoppas nördarna aldrig upptäcker det.

Följ ämnen i artikeln