Det är smogen som höjer temperaturen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag är det 21 dagar kvar, tills det avgörs om jorden ska gå under eller ej. Då inleds FN:s klimatmöte i Köpenhamn. 

Aldrig har ett möte föregåtts av så många undergångsprofetior som detta. Den nya katastroffilmen ”2012” är rena barnkammarsagan jämfört med den skrämselpropaganda, som världens ledare nu översköljer oss med.

Värst är Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, som tar i så han kräks. Vid ett möte i London nyligen förklarade han, att Storbritannien står inför ”en klimatkata- strof med översvämningar, torka och dödlig hetta, om inte världens ledare kan enas om ett klimatavtal i Köpenhamn”. 

Kostnaderna för ett misslyckande i Köpenhamn kommer enligt Brown att överstiga kostnaderna för de båda världskrigen och den globala de- pressionen tillsammans. 

Det var som tusan.

EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt har däremot valt att spela ner förvänt- ningarna på Köpenhamnsmötet. Och nu vet vi, att det blir ett nytt klimatmöte – i Mexiko. Köpenhamnsmötet blev alltså ett fiasko, innan det ens hann börja.

Få frågor fascinerar mig så mycket som klimatfrågan och de lögner, som sprids i denna fråga. Ständigt upprepar politiker och journalister, att den globala temperaturen fortsätter att skena och att vi nu närmar oss en nivå, där jorden blir överhettad.

Det sägs däremot inget om att det sen 1998 inte har skett någon global uppvärmning alls. Vissa år har temperaturen till och med sjunkit. Alla temperaturkurvor visar detta.

Även om man inte ska snegla på kortsiktiga vädervariationer är det lite skojigt att konstatera, att temperaturen i Norrland i början av oktober enligt SMHI var den lägsta på 50 år! Häromveckan avslöjade SMHI också, att det under de senaste 100 åren inte har blivit blåsigare i Sverige, tvärtom. Detta trots att just blåsigare och stormigare väder påstås vara en av de synligaste konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

Men det är inte bara lögner och halvsanningar, som sprids för att skrämma upp folk. Vetenskapliga fakta, som inte passar in i teoribildningen, förtigs. Det allvarligaste exemplet är den sentida ”upptäckten” av sotet, de bruna molnen och smogen över Asien. Detta sot kommer från industrier, kolkraftverk, fastig- heter och fordon, som i decennier spytt ut sina orenade utsläpp. Utsläppen av dessa sotpartiklar har inte bara dödat 300 000 asiater i olika lungsjukdomar varje år. De står dessutom för en lika stor del av temperaturhöjningen i denna del av världen som utsläppen av koldioxid!

Svarta sotpartiklar i luften – och inte koldioxid – misstänks också vara en viktig orsak till att Himalayas isar smälter. Detsamma gäller isarna i Arktis. Detta har kritiska röster hävdat i flera år utan att bli trodda. 

Riskerna med de bruna molnen var kända redan 2002 men har förtigits, sannolikt därför att de störde den allenarådande teorin, att det är koldioxiden, och bara den, som är roten till allt ont. Hoppsan, vi missade visst de bruna molnen, erkänner i dag företrädare för FNs klimatpanel. 

Jag är glad över att sotet och de bruna molnen har kommit upp i debatten. Varför? Jo, därför att den här sortens luftföroreningar är mycket lättare att åtgärda än att försöka bekämpa koldioxidutsläppen. Enligt svenska forskare stannar koldioxid kvar i atmosfären i över 100 år, medan sotpartiklar kan undanröjas på några veckor.

Till sist vill jag berätta, att jag nyligen läste en artikel, där den prisbelönte professorn vid Luleå tekniska universitet, Bo Nordell, hävdade, att den globala uppvärmningen inte alls behöver bero på utsläpp av koldioxid utan på utsläpp och läckage av vanlig värme. 

Fler människor på jorden, fler värmealstrande industrier, mer trafik och fler bostäder har lett till att alltmer värme släpps ut till luft, mark och vatten, värme som sen bidrar till en ökning av jordens temperatur. En intressant, enkel och tänkvärd teori – men sannolikt inte politiskt korrekt.

Elisabet Höglund

Följ ämnen i artikeln