Kyrka och religion – en skräck för föräldrarna

”Jag måste fråga om målningarna i taket, jag trodde att skolan är icke-konfessionell?” Pappan lyckas knappt hålla rösten stadig. Vi sitter i en av Stockholms vackraste­ aulor och över oss böljar ­bibliska motiv.

Byggnaden från förra­ ­sekelskiftet var från början folkskoleseminarium, drygt hundra år senare­ är den grundskola och i kväll är det föräldramöte. Rektorn­ ­svarar trevande att visst är skolan icke-konfessionell och lägger till att både elever och personal känner sig stolta över den vackra aulan.

Händelsen kommer till­baka när jag läser om de ängsliga kompromisser som pågår runt om i landet­ för att ­enas om vad en skol­avslutning ska vara och var den ska hållas. Mönsterås, Ängelholm och ­Norsjö är några av de platser där man efter ­lokal debatt ­beslutat att flytta avslutningarna till skolan eller ha kvar dem i kyrkan med villkoret att ingen bön ­eller välsignelse­ hålls och att ingen psalm sjungs.

Helt i enlighet med skolverkets uttolkning av skollagen. Det går dock bra att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer” eftersom den är ett uttryck för tradition, snarare än religion.

Eftersom rektorn har ­ansvaret för att det inte ska ­förekomma religiösa inslag har flera präster avböjt skolavslutningar. Hur ska de kunna vara religiöst neutrala när de är präster i svenska­ kyrkan? Rimlig invändning och begripligt beslut.

Kyrkrummet kan givetvis inte­ ­reduceras till en ­mysig plats med knarrande­ kyrkbänkar­ och en doft av stearin. Det är ett rum av kristna tradition­er och ­kulturhistoria, omöjligt att koppla loss från varandra. Och det är inte rimligt att en kommunal tjänsteman ska ha inflytande över vad en präst kan säga i kyrkorummet.

Svenska föräldrars nit för att låta barnen slippa­ påtryckningar är särskilt framträdande när det kommer till religion. Konflikthantering, konsumtion och ­politiska värderingar är ­annat som ­ofta förs över från föräldrar till barn men som aldrig diskuteras med samma hetta. Vad tänkte till exempel föräldrarna i Malmö­ på som på första maj lät sina barn slå på borgar­pinatan som före­ställde ­Annie Lööf? Och borde­ vi måla­ över dekorationerna i aulan?

Jag skulle­ ha pratat mer med den där pappan i stället­ för att himla med ögonen och avfärda honom som hårt spänd ­religionsneurotiker.

Följ ämnen i artikeln