Kapitalismens nya symbol – en matta

Det första jag tänker när jag kommer in i en sportaffär är ”garagestädning”.

Jag inser att det inte är meningen. Meningen är att jag ska tänka friska människor med fast hull. Människor som ler, trots att de redan sprungit en mil. Människor som bara gör det. Men jag tänker ”garagestädning”.

Det är inga små etablissemang, det här. Inte längre födkrokar för längdskidåkare som bara nådde till en guldmedalj i distriktsmästerskapen, innan medelåldern knackade på, lämnade över en kagge att hänga på magen, tog håret med sig och gick.

Nej, den tiden då din lokale sporthandlare var just lokal är förbi. Redan vid automatdörrarnas svisch anar du ett landslag av controllers, marketing directors och brand managers. Det finns uppenbarligen ett

”huvudkontor” och det betyder inte ett skrivbord prytt av en andraprispokal i korpens dragkamp och en halvflaska Black velvet i arkivskåpet.

Jag såg någonstans att en av de här kedjorna dribblar runt fem miljarder kronor om året. Det räcker nästan för att köpa fem Ronaldo.

Och allting är sådär affärsmässigt friskt och fräscht och komigennurå, som det ska vara. Bollar och stavar och skor som krävt fler ingenjörstimmar än Öresundsbron. Och jag tänker ”garagestädning”.

För man vet ju hur det blir. Man kliver in med goda föresatser, nyårslöften och tron på en andra andning. Man ska komma igång och för att visa hur igång man ska komma, plockar man på sig roddmaskiner, gåstav-ar och jättelika plastbollar att rulla runt på. Man släpar hem alltihop och sedan...

Ja. Om någon skulle be mig välja en symbol för kapitalismens triumf skulle det inte bli Manhattans skyskrapor, Coca-Cola eller optionsmarknaden. Jag skulle välja yogamattan. Det finns åtminstone ett halvdussin att välja på hos din ”lokale” sporthandlare. En är ”ekologisk”. Det finns särskilda väskor att bära dem i.

Säga vad man vill, men man måste beundra ett ekonomiskt system som kan förvandla yoga till en redskapssport. Och vi köper, för våra goda föresatser måsteges konkret form. Snart hamnar den där konkreta formen i garaget och efter något år är garagehörnan för goda föresatser full, så det blir städning och ut åker stavar och roddmaskiner och yogamattor.

Sedan går vi till vår ”lokale” sporthandlare och grundlägger nästa garagestädning.

Följ ämnen i artikeln