Samma ö – men skilda världar

Människor gör skillnad. Det gör politiker också.

I Haiti är eländet bottenlöst. På andra sidan gränsen, på samma ö, är det bara eländigt.

Haiti var inte ett gott land ens före jordbävningen den 12 januari. 29 års förtryck under diktatorn Papa Doc och hans son Baby Doc förvandlade ett rikt jordbruksland till ett av världens fattigaste länder där till och med träden tagit slut. Med korta avbrott har utvecklingen fortsatt vara dyster. Amerikanska invasioner, amerikanska sanktioner, korruption bortom all sans och vett, djupa konflikter mellan olika befolkningsgrupper, rivaliserande gatugäng.

Eländet har liksom ingen gräns, trots att en FN-styrka med både militär och polis funnits på Haiti sedan 1993.

Haiti delar ö med Dominikanska republiken. Ön heter Hispaniola och besöktes av Columbus redan under hans första resa 1492. De första bosättningarna i den nya världen låg på Hispaniola. Dominikanska republiken är inte heller en framgångssaga. I 31 år styrdes landet av diktatorn Rafael Trujillo som mördades 1961. Han plundrade systematiskt landet på tillgångar. Till sist bestod hans familjs förmögenhet av två tredjedelar av landets totala ekonomi. Men, och nu börjar vi närma oss poängen, det finns skillnader mellan Hispaniolas stater.

I Haiti är BNP per invånare 5 736 kronor. I Dominikanska republiken är den 36 786. (Sverige: 320 574 kronor).

I Haiti är den förväntade livslängden för kvinnor 53,8 år. På andra sidan gränsen är den 72,1 år. (Sverige: 82,9 år).

I Haiti uppskattas analfabetismen till 55 procent. I Dominikanska kan 87 procent läsa och skriva. (Sverige: nära 100 procent).

I Haiti finns 0,3 läkare per tusen invånare och utgifterna för hälsovård uppgår till 193 kronor per person. Dominikanska republikens siffror är 1,9 läkare och 981 kronor. (Sverige: 3 läkare och 23 397 kronor).

I Dominikanska republiken har den politiska ledningen tagit ansvar, visserligen begränsat men dock. Man har fått hjälp av internationella valutafonden IMF, gjort försök att minska kriminaliteten och utlovat krafttag mot fattigdom och arbetslöshet. I Haiti har alla som lovat ta itu med den förödande korruptionen tvingats bort.

Ibland kan det vara nyttigt att påminna sig om att människor gör skillnad. Och att detta även gäller politiker.

Val är kort sagt viktiga. Även de svenska.

Veckans citat

Chefen för Röda korset har dubbla lönen mot chefen för SOS barnbyar. Det är mer hederligt om Röda korset annonserar: Om 10 000 personer sms:ar 100 kronor kan vi betala arvodet till (ordföranden) Bengt Westerberg.

Finansmannen Roger Akelius som skänkt 100 miljoner till SOS barnbyar men ingenting till Röda korset.

Svenska folket ropar inte på revolution.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vet att
han har med försiktiga
människor att göra.

Följ ämnen i artikeln