SD har puttats ut i periferin

LUND. Sverigedemokraterna kongressar i en för dem ovanlig situation.

Ingen bryr sig om dem just nu.

Flyktingar och terrorister har flyttat partiet till periferin.

Sverigedemokraternas landsdagar äger rum i en för ledningen behaglig miljö, universitetsstaden Lund. Det var där de pluggade och det var där ”de fyras gäng”, som var SD:s yttersta ledning under många år, träffades och bildades.

Gänget bestod av Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson, partisekreteraren Richard Jomshof och andre vice talmannen Björn Söder. Den senare har långsamt fasats ut från den inre krets som leder SD och förefaller vara bitter över det.

Kongressen äger rum i en för Sverigedemokraterna ovanlig situation. De har sedan de första gången kom in i riksdagen 2010 befunnit sig i den politisk hetluften av en eller annan anledning.

Ingen bryr sig

Men nu är det ingen som bryr sig om dem. Det kan bero på att SD ”försatt sig i nyvalsläge” som Mattias Karlsson uttryckte saken. De ägnar riksdagen och rikspolitiken mindre intresse för att i stället kampanja som om ett nyval vore förestående.

Det kan också bero på att SD:arna ägnat sig åt att för skattepengar åka till Medelhavsländer för att dela ut osanna flygblad om hur det är i Sverige. Syftat är att skrämma flyktingarna från att komma hit.

Men det är med stor sannolikhet inte den verkliga förklaringen till att Sverigedemokraterna hamnat i bakvattnet. Förklaringen stavas i stället terrorism och flyktingkatastrof. Stora viktiga frågor som fört in det stora allvaret i politiken. Då blir Sverigedemokraterna irrelevanta.

Flyktingkatastrofen har dessutom medfört att de andra partierna talar om frågor som Sverigedemokraterna haft monopol på under lång tid. Nämligen de påfrestningar som det svenska samhället utsätts för genom den strida strömmen av asylsökande.

Upp till 190 000 personer anländer

Sverigedemokraterna tyckte visserligen att flyktingarna var ett problem redan då de var betydligt färre än nu. Men när kanske upp till 190 000 personer anländer under ett år då blir de ett problem som måste hanteras.

Det är det övriga partier ägnar sig åt just nu. Gränskontroller, id-kontroller på bussar, tåg och färjor, tillfälliga uppehållstillstånd, skärpta regler för anhöriginvandring för att nämna några av de åtgärder som håller på att rullas ut.

Att Sverigedemokraterna inte längre är i fokus utan i periferin märks också i deras opinionssiffror. Ökningen har förbytts i stagnation. I Aftonbladet/Inizio tappade partiet stöd i två månader i rad för att i den senaste öka marginellt.

Ungefär likadant ser det ut i Sifos mätningar. Stödet för partiet har i stort sett legat still under hela hösten för att tidigare ha ökat åtskilliga år i rad. I november 2013 var stödet nio procent enligt Sifo, förra året vid den här tiden var det uppe i tolv för att under hösten pendla mellan 17 och 18 procent.

Men Jimmie Åkesson brukar inte värja sig för dramatik. Det är bara ett år sedan partiet var på vippen att tvinga fram ett nyval för att de tyckte att det verkade kul. Vi får se vilka planer Åkesson har nu i morgon. Då håller han sitt stora kongresstal.