Vad ska vi leva av nu, Anders Borg?

industritiden förbi? Sverige behöver ett nytt SKF, Ericsson eller Ikea för att även i framtiden kunna leva på export av varor.

Vargavintern är på väg mot sitt slut. Kurvorna är på väg uppåt igen.

Men den intressantaste frågan väntar fortfarande på sitt svar.

Vad ska Sverige leva av i framtiden?

Med ett dramatiskt bildspråk beskrev finansminister Anders Borg (M) det ekonomiska läget förra hösten.

–?Vi står för en bister vargavinter som blir bister, lång och mörk.

I förrgår, fjorton månader senare, såg det lite bättre ut. Enligt de senaste prognoserna blir det inte lika illa som han trodde då.

Så sent som i våras trodde Borg att arbetslösheten skulle toppa 2011 och då bli rysliga 11,7 procent. Året därpå skulle den sjunka till 11,3 procent.

Nu tror finansministern att arbetslösheten blir värst i år, då 9,5 procent väntas gå utan jobb. Nästa år sjunker den till 8,9 och året därpå till 7,6 procent. Skillnaden mellan den nya och gamla prognosen för 2012 är 180?000 personer.

Även tillväxten blir högre än Borg trodde tidigare. I år växer BNP med tre procent, en relativt hög tillväxt. Så sent som i november trodde han bara på två procent.

Den inhemska efterfrågan sparkar igång ekonomin efter djupfrysningen. Hushållen, företagen och kommunerna ser ljusare på framtiden och lättar på plånboken till allas bästa.

Så långt är alltså allt frid och fröjd. Isen håller på att lossna.

Men den viktigaste frågan återstår att få svar på. Vad ska vi leva av i framtiden?

Sverige är ett av världens mest exportberoende länder. Värdet av alla varor och tjänster som säljs utomlands uppgår till mer än hälften av hela BNP. Viktigast är exporten av varor som värderas till 38 procent av BNP.

Ryggraden i varuexporten är industri. Men där är konkurrensen från lågprisländer mördande. Det har inte bara bilindustrin bitter erfarenhet av.

För närvarande växer exporten av tjänster snabbare än utlandsförsäljningen av varor. Juridiska och ekonomiska tjänster, tjänster som säljs som komplement till varor (exempelvis Ericssons underhåll av telenät), forskning och utveckling.

Men var finns det nya SKF, Sandvik, Ikea eller Ericsson? Företag som är ledande i sin bransch och som genererar jobb också utanför det egna företaget. Var finns Sveriges ekonomiska framtid?

Ingen vet. Men många undrar även om vargavintern tycks vara över för den här gången.

De anställda har fört en hård kamp och kastats mellan hopp och förtvivlan. Hoppas det blir en nystart för Saab.

Näringsminister
Maud Olofsson (C)
om Spykers köp av Saab

Vi vet att hela bilvärlden tittar på oss med skepsis. Men vi ska visa dem.

Saabs tekniske chef
MatsFägerhag efter
Spykers köp

Följ ämnen i artikeln