Valet handlar om matpriser

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maten är 20 procent dyrare i Sverige än i övriga EU-länder

Har svenska matpriser med valet till EU-parlamentet att göra?

Ja, faktiskt.

Konkurrensverket är en statlig myndighet som ska se till att konkurrensen på den svenska marknaden fungerar. I går publicerade de en rapport om matpriserna. Den var inte till svensk fördel.

Förra året var matpriserna i Sverige 20 procent högre än genomsnittet i de femton gamla medlemsländerna. Två år tidigare var skillnaden 18 procent.

Jämfört med priserna i de 25 nuvarande medlemsländerna är skillnaden ännu större. En matvara som i genomsnitt kostar 100 kronor i EU-länderna kostar 124 kronor i Sverige.

Enligt Konkurrensverket är de svenska matpriserna onödigt höga. Om konkurrensen i hela Sverige fungerade lika bra som i de södra och västra delarna skulle priserna sjunka med fem procent.

Vill trigga länderna

Vad har då de svenska priserna med söndagens val till EU-parlamentet att göra? Ganska mycket, faktiskt.

Jämförelser. Så kallad benchmarking, listor av jämförelser, är en beprövad arbetsmetod i EU. Genom att publicera jämförelserna hoppas man trigga tävlingsinstinkten hos de länder som ligger dåligt till.

EU:s statistikkontor gör jämförelser av matpriserna i olika länder. Den senaste ingår i Konkurrensverkets rapport och visar att bröd kostar otroligt lite i Storbritannien jämfört med Sverige.

Hårda konkurrenslagar. EU:s inre marknad bygger på principen om fri konkurrens. De hårda konkurrenslagarna stoppade exempelvis fusionen mellan Volvo och Scania eftersom man ansåg att en lastbilstillverkare av den storleken skulle skada konkurrensen i Sverige.

Konkurrensverket anser inte att konkurrensen fungerar som den ska på livsmedelsmarknaden. Man vill göra det lättare för butiker att etablera sig i en kommun. Både stormarknader, småbutiker och torghandel.

Frukten billigare nu

Nya lågprisländer. Prisnivån i de tio länder som blev medlemmar i EU i maj är betydligt lägre än i Sverige. Det kommer på sikt att pressa livsmedelspriserna eftersom importrestriktionerna har försvunnit. Redan nu kommer billig frukt och grönsaker.

Valet på söndag har alltså med matpriserna att göra. I 70 procent av all lagstiftning har parlamentet medbeslutanderätt. De kan stoppa eller förändra ett beslut.

Fakta/ Livsmedelspriser i EU

Prisnivåindex för några EU-länder 2003. EU-genomsnittet för alla 25 medlemsländerna är 100. Ett index på 123 betyder att priserna ligger 23 procent över snittet.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln