Arbetets värsta baksida – att behöva torka bajs

Svenska ungdomars drömjobb nummer 1 är att bli författare. Framförallt vill tjejer bli författare. Orsaken är att många av dagens författare är kändisar, och kändis vill man ju bli.

Samtidigt toppar författare garanterat alla listor över vem som tjänar mest.

Att bli känd och rik är målet. Att tvätta gamlingar på långvården som bajsat på sig vill ingen göra.

Det är bara äckligt och ger uselt betalt. Och inte blir man känd heller.

Men att bli författare förutsätter förstås, som jag ser det, att man heter Camilla Läckberg eller Leif GW Persson.

Om alla som drömmer om att bli författare också skulle bli det skulle marknaden snart översköljas av fullkomligt oläslig skräplitteratur.

Förlagen skulle till slut inte vilja ge ut böckerna.

Det räcker ju inte med att skriva. Man måste ha något att berätta också.

Om unga kvinnor drömmer om att bli en ny Camilla Läckberg, så vill unga män bli piloter.

Har ni hört det förut? Lokförare är det däremot ingen som vill bli längre. Men det kan ju bero på att alla tåg i Sverige numera alltid står stilla och då är det ju inte kul att köra tåg.

Däremot tycks läkaryrket fort­farande locka en del. Det är bra för folk blir ju hela tiden bara sjukare och sjukare.

Andra drömyrken är uppfinnare, fotograf och äventyrare(!). Vilken samhällsnytta en äventyrare har, har jag lite svårt att förstå, men det verkar som om allt fler människor vill försörja sig på att omvandla sina gamla hobbies till välavlönade heltidsjobb.

Det bästa exemplet är väl amatör­fotbollsspelare som blir proffs. Men råkar man vara svensk så är väl den marknaden död, i alla fall för tillfället. (Jag menar förstås det som hände i Ukraina den senaste veckan.)

Vad man än kan säga om yrkesdrömmarna, så inte verkar ungdomar tänka särskilt mycket på hur de ska bli ”nyttiga” och vara med och utveckla samhället (på sin höjd sig själva).

Att jobba ska ju vara ”kul”. Inte ska man behöva gå och tänka på trista saker som Sveriges bruttonationalprodukt och produktionstillväxt. Det får tråkmånsarna göra.

För min egen del valde jag att bli journalist. Vilken samhällsnytta jag har gjort kan man ju undra.

Klyftorna mellan vad ungdomar vill bli och vad arbetsmarknaden har att erbjuda är och har alltid varit milsvida.

Några författare, äventyrare eller fotbollsproffs efterfrågas inte.

Däremot erbjuds betydligt mindre glamourösa jobb som byggnadsarbetare, tekniska konsulter, dataingenjörer, diskare och hotellstäderskor.

Sköldpaddor

Bilbo och Poldi i en djurpark i Österrike har skilt sig efter 115 års äktenskap! Honan Bibo tröttnade helt enkelt på Poldi. Det kan man förstå. Eftersom jättesköldpaddor kan bli flera hundra år gamla, tyckte väl Bibo att det var dags att leta efter en ny älskare så länge hon fortfarande var ung och snygg.

Korkad krona

Jag har blivit rojalist men bara lite. Det blev jag när jag såg den förfalskade enkronan. Myntförfalskaren, som tydligen gjort ett kanonjobb, hade bytt ut texten på kronan. Hur korkad får man vara? Kungen är väl inte mer horbock än andra gubbar?

År 2099 har Skånes

…medeltemperatur stigit med +5 grader. Länet kommer också att drabbas av tre månaders årlig torka. Det har SMHI räknat ut. Mycket märkligt! Det har varit f-n så svårt att få veta om det blir regn på midsommarafton - men det är tydligen inga problem att förutsäga temperaturen i Skåne om 87 år!

Följ ämnen i artikeln